ΕΛΛΑΔΑ

Θλιβερός απολογισμός: Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Πεντέλη από το 1998 - Στάχτη η αναδάσωση του 2001

Θλιβερός απολογισμός: Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Πεντέλη από το 1998 - Στάχτη η αναδάσωση του 2001

Καμένη έκταση από την φωτιά στην Πεντέλη

Χάρης Γκίκας

Δεκάδες είναι τα σπίτια που κάηκαν από την φωτιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα και έφτασε μέχρι την Πεντέλη και τον Μαραθώνα. Για «τρομερή καταστροφή, που συγκρίνεται με αυτή του 1998» κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος.

Τότε έγιναν «στάχτη» 75.000 στρέμματα γης, καίγοντας εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους, με πολλά μέτωπα να ξεσπούν ταυτόχρονα μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε βόρεια της Σταμάτας και κατέβηκε μέσα από τις βουνοκορφές ως τη διασταύρωση της Αγίας Τριάδας.

Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά, σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή (11/8) έκαψε στο πέρασμά της πάνω από 100.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Σιώμος, περίπου 30 σπίτια έχουν καεί σε Πεντέλη και Μελίσσια και αρκετά ακόμη σε Βαρνάβα και Μαραθώνα.

«Η φωτιά έφτασε δίπλα στο Δημαρχείο και μπήκε στη ρεματιά, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ, καταστράφηκε η αναδάσωση που είχε γίνει το 2001, με δέντρα που έφταναν τα 7-8 μέτρα. Έφτασε κοντά σε απίστευτα σημεία, προκαλώντας ζημιές στο πέρασμά της στο μοναστήρι της Παλαιάς Πεντέλης καθώς και σε κτηνοτροφική μονάδα».

Τι έφταιξε;

Ερωτώμενος τι έφταιξε στην ταχύτατη εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας σε τόσες περιοχές σημειώνει πως «οι ισχυροί άνεμοι αποτέλεσαν βασική αιτία να φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα» ενώ διευκρινίζει πως «παρότι φέτος δούλεψε το πρόγραμμα AntiNero3 και έγιναν προληπτικές ενέργειες περισσότερες από άλλες χρονιές, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, και πάλι το αποτέλεσμα είναι τραγικό».

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες που έλαβε από τους κατοίκους της Πεντέλης «τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (12/8) δεν επιχειρούσαν».

Έπειτα, ενημέρωσε πως «μπορεί να πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες απομακρύνσεις, γιατί πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και πρέπει να φύγουμε όλοι από τα σπίτια μας» δήλωσε, ενώ τόνισε «κάποιος πρέπει να προφυλάξει και τις περιουσίες μας. Αυτό δεν έγινε».

«Έγιναν πάντως προληπτικές ενέργειες περισσότερες από άλλες χρονιές, εκ του αποτελέσματος, όμως, έχει σημειωθεί μια τρομερή καταστροφή».

Χάθηκαν κόποι μιας ολόκληρης ζωής

«Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που κάηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος 65 ετών να ξεκινήσει από την αρχή να φτιάχνει το σπίτι του» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση «η Πολιτική Προστασία χρειάζεται καλύτερο σχεδιασμό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους αναφορικά με την ετοιμότητα των φορέων».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να ληφθούν για τους πληγέντες, ανέφερε πως «θα ακολουθήσει η επιδότηση για τις καταστροφές».

Οι Δήμοι μέχρι στιγμής, όπως ενημέρωσε ο κ. Σιώμος, έχουν μισθώσει ξενοδοχεία για την στέγαση των πυρόπληκτων.