ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Η φοίτηση σε ένα διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο, κορυφαίο σε Ελλάδα και Κύπρο

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Η φοίτηση σε ένα διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο, κορυφαίο σε Ελλάδα και Κύπρο

Τι είναι αυτό που ζητούν οι σύγχρονοι φοιτητές από το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν; Σίγουρα, να θεωρείται αξιόπιστο και να προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές -οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς σε διαφορετικούς τομείς- και φυσικά, να προωθεί την έρευνα.

Επίσης, να είναι εξωστρεφές, δηλαδή να δέχεται φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικές χώρες, αλλά και να λειτουργεί στα πρότυπα πανεπιστημίων τα οποία συναντώνται στο εξωτερικό. Τέλος, να προωθεί τις συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια αλλά και, έχοντας στραμμένη την προσοχή στην επόμενη μέρα, μετά το πέρας των σπουδών, να δίνει στους αποφοίτους του τα εφόδια για μια πετυχημένη εργασιακή πορεία.

Κατά γενική ομολογία, δεν είναι σίγουρο ότι αυτά τα στοιχεία συναντώνται σε όλα τα πανεπιστήμια. Σίγουρα, πάντως, χαρακτηρίζουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), το οποίο θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων ερευνητικών πανεπιστημίων στη Μεσόγειο. Και αυτό, καθώς προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Μάλιστα, σε αυτό φοιτούν πάνω από 12.500 φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες -από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ολλανδία, την Αυστραλία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Κορυφαίο επίπεδο σπουδών και έρευνας σε Ελλάδα και Κύπρο

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεχωρίζει για την υψηλής ποιότητας έρευνα σε διαφορετικούς ακαδημαϊκούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία και την κοινωνία, οι οποίες οδηγούν σε προγράμματα σπουδών που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της βιομηχανίας και πιστοποιούνται από τα σχετικά επαγγελματικά σώματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings για το 2024, το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κρήτης, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε διεθνές επίπεδο, βάσει της ίδιας κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει μία θέση ανάμεσα στα Κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο -συγκεκριμένα, στη θέση 155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η κατάταξη THE World University Rankings θεωρείται η μεγαλύτερη και πλέον πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως, αξιολογώντας και συγκρίνοντας πανεπιστήμια ανά τον κόσμο βάσει της απόδοσής τους στη Διδασκαλία, το Ερευνητικό Περιβάλλον, την Ποιότητα της Έρευνας, τη Βιομηχανία και τη Διεθνοποίηση.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται από τη συγκεκριμένη κατάταξη ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κύπρου στα πεδία της Ποιότητας της Έρευνας και της Διεθνοποίησης. Επιπλέον, καταλαμβάνει τη θέση 115 σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, ανάμεσα στα πανεπιστήμια με 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με την κατάταξη THE World Young University Rankings 2024.

Πιο ειδικά ανά τομέα, η κατάταξη THE World University Rankings by Subject 2024 τοποθετεί το πανεπιστήμιο στην 1η θέση στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, στον τομέα της Εκπαίδευσης (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), καθώς και στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), γεγονός που επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στους συγκεκριμένους τομείς.

Εξωστρέφεια και εγκαταστάσεις στα πρότυπα του εξωτερικού

Το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχουν προσελκύσει πάνω από 12.500 φοιτητές και φοιτήτριες -ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Κύπρου- από περισσότερες από 100 χώρες για τις εξ αποστάσεως και δια ζώσης σπουδές τους. Λόγω αυτού του γεγονότος έχει διαμορφωθεί μία διεθνής φοιτητική κοινότητα η οποία έχει προσδώσει στο πανεπιστήμιο έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Επίσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη το οποίο έχει κύρια γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας τα ελληνικά.

Ο διεθνής προσανατολισμός του πανεπιστημίου φαίνεται και από τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες θυμίζουν αυτές των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η πανεπιστημιούπολη είναι σύγχρονη και περιλαμβάνει 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε υποδομές, καθώς η συνεχής ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων και σύγχρονων χώρων διδασκαλίας για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Τμημάτων.

Συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια

Φυσικά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να μην τους διατηρεί, από τη στιγμή που περισσότεροι από 6.000 Έλληνες φοιτητές το έχουν επιλέξει για τις σπουδές τους και φοιτούν σήμερα σε αυτό ενώ, από την αρχή της λειτουργίας του, οι απόφοιτοι από την Ελλάδα υπολογίζονται σε περισσότερους από 26.000. Το πανεπιστήμιο επιδιώκει τις συνέργειες με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας καθώς, εδώ και χρόνια, προσφέρει κοινά προγράμματα σπουδών με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, διατηρώντας παράλληλα συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προωθεί και αναπτύσσει τις συνεργασίες με τους εταίρους του με στόχο τη δημιουργία διασυνδέσεων μεταξύ φοιτητών, αποφοίτων, καθηγητών και βιομηχανίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πραγματική γνώση και εμπειρία από την τριβή τους με την εργασιακή ζωή, λαμβάνοντας τα εφόδια που χρειάζονται για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας μετά το πέρας των σπουδών τους. Σημειώνεται, δε, πως το 94,6% των αποφοίτων του πανεπιστημίου βρίσκουν εργασία εντός 18 μηνών από τότε που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας εγγυάται υψηλής ποιότητας σπουδές και έρευνα σε διαφορετικούς τομείς σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό, το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του πανεπιστημίου πραγματοποιεί νέο κύκλο Ημερίδων Ενημέρωσης. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ