ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές στην Αττική: Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά - Τι είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης

Πυρκαγιές στην Αττική: Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά - Τι είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης

Πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη στις 12 Αυγούστου, 2024

INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Τις συνθήκες που οδήγησαν στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Κυριακή (12/08) από το Βαρνάβα και πλέον καίει ανεξέλεγκτα σε τρία μέτωπα, εξήγησε ο Νικόλας Λαβράνος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών.

Όπως είπε οι ισχυρότατοι άνεμοι σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα, συνέβαλαν στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης.

«Η συγκεκριμένη φωτιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο και όσο πιο δυνατός είναι, σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα -που έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο και ενίσχυσε τα εξασθενημένα μποφόρ το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημαντική πτώση των ανέμων και η φωτιά να συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα», τόνισε ο κ. Λαβράνος μιλώντας στο Open.

Το φαινόμενο της κηλίδωσης

Πρόσθεσε πως οι ριπές των ανέμων χθες ξεπέρασαν ακόμα και τα 85 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι φλόγες έφθασαν έως και τα 25 μέτρα σε ύψος, με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες το φαινόμενο της κηλίδωσης καύτρες που λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφέρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά», τόνισε ο πρόεδρος των πυροσβεστών και εξήγησε πως ακόμα και σε σημεία που θεωρούνταν ασφαλή, δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς.

Ο κ. Λαβράνος ανέφερε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να μπουν μέσα σε ένα σημείο της φωτιάς και να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα, καθώς είναι επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα.

Ήδη ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε και φέρει εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Τιτάνιο το έργο των πυροσβεστών

Για το έργο των πυροσβεστών, ο κ. Λαβράνος ανέφερε ότι βρίσκονται στη «μάχη» από τις αρχές Απρίλη καθώς καθημερινά ξεσπούν πύρινα μέτωπα.

Στη φωτιά στο Βαρνάβα βρέθηκαν οι ίδιοι που επιχειρούσαν πριν λίγες ημέρες στην Κρήτη, ενώ οι ημέρες ξεκούρασης είναι ελάχιστες για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.