ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώνονται Σταμάτα, Γραμματικό και Μικροχώρι Ωρωπού

Οι κάτοικοι στον Βαρνάβα Αττικής προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με όποιο μέσω διαθέτουν

ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βαρνάβα προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Κυριακής και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στον Βαρνάβα κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα απεγλωβίστηκαν δεκάδες άτομα που παγιδεύτηκαν με τα αυτοκίνητά τους στις φλόγες, τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ διαδοχικά ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση της Σταμάτας, Γραμματικού και του Μικροχωρίου Ωρωπού.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Μικροχώρι του Δήμου #Ωρωπού, απομακρυνθείτε προς #Καπανδρίτι και #Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού», αναφέρει το μήνυμα από το 112 για το Μικροχώρι.

Νέο μήνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας, να απομακρυνθούν προς Κηφισιά.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Σταμάτας απομακρυνθείτε μέσω Δροσιάς και Κηφισίας προς την Εθνική Οδό», ανέφερε το μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Σταμάτας. Το μήνυμα προς τους κατοίκους Γραμματικού συνέστηνε στους κατοίκους να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Στην πυρκαγιά στον Βαρνάβα επιχειρούν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι τα 25 μέτρα οι φλόγες στον Βαρνάβα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Μέγαρα

Μέχρι και τα 25 μέτρα φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Βαρνάβα, όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά σπίτια παρόδοθηκαν στις φλόγες ενώ ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις. Η πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη κόντρα στους δυνατούς ανέμους που φθάνουν έως τα 7 μποφόρ.

Σπίτια κάηκαν και στα Μέγαρα σύμφωνα με τον δήμαρχο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία αργά το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Η φωτιά στα Μέγαρα αν και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Πάντως οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Η έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές στην Αττική

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα με 40 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο, οι 33 εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση των πυρκαγιών.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος, πραγματοποιήθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Βαρθακογιάννης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής «για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Αναφορικά με τα διθάφορα μέτωπα των πυρκαγιών, ο κ. Βαρθακογιάννης ενημέρωσε:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Μισή ώρα μετά, στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, εκδηλώθηκε νέα μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας - Καλέντζι και Πουρίθι.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Κάηκαν σπίτια στα Μέγαρα

«Έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια και κινδυνεύουν σπίτια» ανέφερε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ 100,3, ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης Δήμαρχος Μεγαρέων για τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή.

Καμένη σκεπή σε σπίτι στον Βαρνάβα

ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Yπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν τις φλόγες

XΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Καμένο αυτοκίνητο έξω από σπίτι στον Βαρνάβα Αττικής

ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Yπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν τις φλόγες

ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Η φωτιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγειρούσες. Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 16 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Για τη φωτιά εστάλησαν μηνύματα από το 112 με τελευταίο εκείνο που συνέστηνε στους κατοίκους στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό.

Στο μεταξύ άλλο ένα μήνυμα 112 που στέλνει τους κατοίκους των περιοχών Βόθωνας, Καλέτζι και Πουρίθι να φύγουν προς Μαραθώνα.

Εκτροπή κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου - Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και Ανώνυμη οδό προς την Ιερά Μονή Αγίου Μακρυνού

3) Στην περιφερειακή οδό Μεγάρων - Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες ατό τη θέση Δίστρατα.

4) Στην παραλιακή Αλεποχωρίου - Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή Αλεποχωρίου.

Παράλληλα εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους, να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο Βαρνάβα

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και στην περιοχή Βαρνάβα με κατεύθυνση προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βαρνάβα

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης