Έπνιξε τις ευθύνες του για την τραγωδία ο 77χρονος
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την πολύωρη (περισσότερες από δέκα ώρες) παραμονή του στο γραφείο της 5ης ανακρίτριας Πειραιά, ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος.
Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος σε καθεστώς περιοριστικών όρων μέχρι να επανασυνεδριάσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις περί προφυλακίσεων, αν σημειωθεί διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα ο κατηγορούμενος δεν προφυλακίζεται, τίθεται σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων και μέσα σε διάστημα πέντε ημερών το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά για την τύχη του μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Οι περιοριστικοί όροι αφορούν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Στο υπόμνημά του Θρασύβουλου Λυκουρέζου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στις 16 Αυγούστου, επιχείρησε να μεταβεί με το ταχύπλοο σκάφος του από το λιμάνι της Αίγινας στη «σπηλιά της Φώκιας», στη Μονή. Στο σκάφος βρίσκονταν επίσης οι Επαμεινώνδας και Ευθυμία Βενετσιάνου καθώς επίσης και η Θεοδότη Καρακάση. Η ταχύτητα με την οποία έπλεε το σκάφος του ήταν 21 ν.κ. και κατά τον ίδιο «πραγματοποιείτο ασφαλής πλους».
Η πορεία πλεύσης μου ήταν από Βορρά προς Νότο. Εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα, αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση.
Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό αφού άλλωστε μετέβαινα για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της Μονής.
Ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος αρνήθηκε τις κατηγορίες μαρτύρων ότι έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και συνέχισε τονίζοντας ότι ενώ είχε την προσοχή του κυρίως στα δεξιά του, αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή τη λάντζα και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν πρόλαβε να αντιδράση με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αιτιολογία που έδωσε για το γεγονός ότι δεν πρόσφερε την παραμικρή βοήθεια στους ναυαγούς. Όπως τόνισε, δεν είχε νόημα να πετάξει σωσίβια καθώς κινείτο αντίθετα από τη φορά του ανέμου «και τα σωσίβια ήταν πολύ ελαφριά».
Κλείνοντας, ο 77χρονος ζήτησε να μην παραμείνει υπό κράτηση, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αυτή «μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη».
Κηδεύτηκαν πατέρας και κόρη
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Την ώρα που ο 77χρονος βρισκόταν ενώπιον της ανακρίτριας, στο Κοιμητήριο του Σχιστού εκτυλίσσονταν εικόνες βγαλμένες από τραγωδία. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην κηδεία του 5χρονου κοριτσιού και του πατέρα της, που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.
Τραγικές φιγούρες η μητέρα και ο αδελφός της 5χρονης, αλλά και οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι που είπαν το τελευταίο αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα στην τελευταία πράξη του δράματος της οικογένειας που έχασε δύο μέλη της στο στενό μεταξύ Μονής και Αίγινας.
Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία
Η υπόθεση έχει λάβει πάντως και πολιτικές προεκτάσεις με αφορμή και τις φημολογίες που συνέδεαν κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία της Αίγινας, αλλά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.
Για άθλια πολιτική εκμετάλλευση, όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ, κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ο «αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμά τους και δεν θα τους το στερήσουμε».
Στην έντονη φημολογία περί σχέσης κυβερνητικών στελεχών με την τραγωδία της Αίγινας αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως «η ανευθυνότητα, η γελοιότητα, η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
«Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ' ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο - διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη.
Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι δικές μου "παρεμβάσεις" ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη, που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο, να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Κι αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών, «είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ».
«Αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δρίτσας, «είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται, καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα, οπότε θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι αυτό θα το διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
«Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ' εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω κι εκείνος πώς το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα.
Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».