ΕΛΛΑΔΑ

Καφέ αράχνη ερημίτης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το τσίμπημα της - Πού την συναντάμε

Αράχνη

Pixabay (φωτογραφία αρχείου)

Ο θάνατος πριν από μερικές ώρες ενός 48χρονου ανθρώπου στο νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας, πιθανότατα από τσίμπημα της καφέ αράχνης, προκαλεί όπως είναι φυσικό πολλά ερωτήματα για το σπάνιο αυτό είδος και κυρίως για το πως πρέπει να αντιδράσει ένας άνθρωπος στο ενδεχόμενο δαγκώματος από αυτό το αρθρόποδο.  

Η καφέ αράχνη ή – σύμφωνα με την επιστημονική της ονομασία – η αράχνη ερημίτης, της οποίας το τσίμπημα δεν έχει αντίδοτο, ζει σε ζεστά κλίματα, κατεξοχήν στο σκοτάδι.

Εντοπίζεται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, ενώ είναι πολύ πιθανό να συναντήσει κάποιος την καφέ αράχνη στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα.

Οι καφέ αράχνες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος τσιμπηθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, οι γιατροί τονίζουν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι συνήθως περνάνε πιο έντονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μιας καφέ αράχνης είναι:

  • Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.
  • Εφίδρωση.
  • Γενικότερη αδιαθεσία.
  • Δημιουργία εξανθημάτων.

Μετά από 12 έως 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Δεν υπάρχει αντίδοτο

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης αναφέρουν οι γιατροί.

Συνήθως ασθενής που τον έχει τσιμπήσει καφέ αράχνη ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Η ανάρρωση στις περισσότερες περιπτώσεις-αν δεν υπάρξουν επιπλοκές - είναι γρήγορη, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο εάν υπάρξουν δερματικά προβλήματα, εξαιτίας του τσιμπήματος ή άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Συνήθως, σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, π.χ. δημιουργία φυσαλίδων ή πληγής στην περιοχή του τσιμπήματος, απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση της περιοχής.

Οι επιπλοκές από το τσίμπημα της καφέ αράχνης είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές, όπως διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης