ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο.

Εurokinissi

Περισσότεροι από 350 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη στη φωτιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα στο Ρέθυμνο 

Η φωτιά έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις με ελιές αλλά και δάσος, ενώ οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς οδήγησαν σε εκκένωση εννέα οικισμών στο Ρέθυμνο.

Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη και ως αποτέλεσμα την Πέμπτη το 112 έστειλε εννέα μηνύματα ζητώντας από τους κατοίκους 8 οικισμών να εκκενώσουν την περιοχή. Πρόκειται για τις περιοχές: Αποδούλου, Αγίας Παρασκευής, Βαθιακού, Πλάτανου, Σάτας, Ρίζικα, Άρδάκτου και Λοχριάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, με τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν συστρατευθεί 354 πυροσβέστες με 76 οχήματα και από αέρος τη δική τους μάχη δίνουν τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, αν και σε ορισμένες περιοχές έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης (8/08) με τις φλόγες να γίνονται απειλητικές, με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκενώσεις οικισμών.

Κικίλιας: «Δεν πρόκειται να φύγει κανείς εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας»

Σε χθεσινές του δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε: «Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

retthymno fotia

Mάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στο Ρέθυμνο.

INTIME NEWS

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Ιωνή και αρμόδιους αξιωματικούς για το συντονισμό και το σχεδιασμό της πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, η φωτιά φαίνεται να οριοθετείται, ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Οι άνεμοι, όπως είπε ο υπουργός, θα συνεχιστούν και αύριο ελαφρώς εξασθενημένοι χωρίς, όμως, να αποκλείονται οι ψηλές ριπές, κάτι που θα δυσκολέψει και πάλι το έργο των πυροσβεστών. Ο κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους, τους εθελοντές και όσους συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης.