ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών - Σπεύδει ο Κικίλιας

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών - Σπεύδει ο Κικίλιας
Φλόγες από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Απανωτά είναι τα μηνύματα που στέλνονται από το 112 για εκκενώσεις περιοχών στο Ρέθυμνο όπου μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε την Τετάρτη (7/8) καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 με τις φλόγες να γίνονται απειλητικές για οικισμούς με αποτέλεσμα οι Αρχές να προχωρούν σε εκκενώσεις.

Σημειώνεται ότι ο αέρας που φυσάει στην περιοχή δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, το οποίο όμως ενισχύεται από τις συνεχής ρίψεις νερού από αέρος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν 23 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 13 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος. Μαζί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Εναέριες ενισχύσεις θα υπάρξουν από Ρόδο και Ελευσίνα.

Το τελευταίο μήμυμα για εκκένωση οικισμού εστάλη στην περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στην περιοχή Σάτα να εκκενώσουν προς Κλήμα.

Στο συντονισμό της πυρόσβεσης και τον έλεγχο όλης της κατάστασης συμμετέχει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης από κοινού με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, «σε πιάνει ζάλη» όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν άνθρωποι που μάχονται στο μέτωπο, σύμφωνα με το Cretalive.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο.

Μηνύματα για εκκενώσεις και σε άλλες περιοχές

Είχε προηγηθεί μήνυμα στους κατοίκους στην περιοχή Πλάτανος να απομακρυνθούν προς Λοχριά.

Νωρίτερα μήνυμα από το 112 είχαν λάβει οι κάτοικοι στην περιοχή Βαθιακού για να εκκενώσουν προς την περιοχή Πλάτανος.

Μήνυμα από το 112 πήραν οι κάτοικοι στην περιοχή Αποδούλου: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αποδούλου απομακρυνθείτε προς Φουρφουρά».