ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές που απειλούνται από το κινέζικο σκαθάρι

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές που απειλούνται από το κινέζικο σκαθάρι

Δέντρα 

INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, από τον Δήμο Αθηναίων το σχέδιο δράσης για την προστασία οκτώ χιλιάδων μουριών από το κινέζικο σκαθάρι, Xylotrechus chinensis.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εγχύσεις φυτοπροστατευτικού σκευάσματος στους κορμούς των μουριών προκειμένου να προστατευθούν από το έντομο αυτό που προκαλεί τρύπες και ουσιαστικά ξεραίνει το δέντρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί εγχύσεις σε 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου. Η διάσωσή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον δήμο, καθώς οι μουριές είναι από τα βασικότερα είδη δέντρων στους δρόμους και στα πάρκα, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Το έντομο εισήχθη από την Κίνα, λόγω ανεπαρκών ελέγχων και από το 2019-2020 έχει προκαλέσει καταστροφή σε 5.000 δέντρα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικών μεθόδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Με την ολοκλήρωσή του, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.