ΕΛΛΑΔΑ

Διάσπαρτες εστίες καίνε στο Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή για τους ισχυρούς ανέμους

Διάσπαρτες εστίες καίνε στο Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή για τους ισχυρούς ανέμους

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες, Τετάρτη 07/08 στο Ρέθυμνο με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη ολόκληρη τη νύχτα. Πλέον υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, ενώ τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνδράμουν και οι 30 δασοκομάντος που ήρθαν από την Αθήνα.

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη παραμένουν στον τόπο της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στον οικισμό Χορδάκι Αμαρίου και πήρε ταχύτατα διαστάσεις. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης εθελοντές αλλά και πολίτες ενώ συνδράμουν με κάθε διαθέσιμο μέσο οι δήμοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου καθώς και η περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια 32 «Δασοκομάντος» έφτασαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ αεροπορικώς στην Κρήτη και αμέσως ξεκίνησαν να επιχειρούν σε ένα τεράστιο μέτωπο που λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν νωρίτερα διασπάστηκε σε τρία σημεία.

Οι φλόγες απείλησαν άμεσα στα σπίτια του οικισμού της Αγίας Παρασκευής και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η εκκένωσή του με μήνυμα που στάλθηκε στους κατοίκους από το 112. Μάλιστα, με την συνδρομή της αστυνομίας, 15 υπερήλικες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησάκι Άγιος Στυλιανός και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112

Στις 19:30 εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Αποδούλου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στις 5:33 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα για την εκκένωση της περιοχής Αγίας Παρασκευής, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα σπίτια του χωριού. Όλο το χωριό είχε καλυφθεί από πυκνό καπνό που έκανε δύσκολη και επικίνδυνη ακόμη και την αναπνοή, αφού οι φλόγες «έγλειψαν» τις αυλές από τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες γυρίζοντας το χωριό πόρτα - πόρτα έβγαζαν τους κατοίκους του χωριού από τα σπίτια τους, ενώ συγκέντρωσαν τους ηλικιωμένους στην εκκλησία του χωριού, προκειμένου να γίνει η μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο. Οι κάτοικοι μετέβαιναν στις Μάνδρες, του Αγίου Βασιλείου, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους έδιναν οι πυροσβέστες.