ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Επεκτείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα για την εξάπλωση της νόσου

Αιγοπρόβατα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Την επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια για μια ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων πανώλης.

Σκοπός είναι, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μετάδοση της νόσου, ούτως ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να περιοριστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων «δείχνει τον επαρκή τρόπο που λειτούργησε η ελληνική Πολιτεία».

«Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμμετοχή όλων των φορέων και των επιστημόνων με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό για να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο κύκλος και να μην υπάρξει επέκταση της νόσου».

Μέχρι στιγμής, ενημέρωσε πως προορίζονται για θανάτωση 13.000 αιγοπρόβατα, σε σύνολο ζωικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων περίπου ζώων.

Διευκρίνισε δε, πως στην Ρουμανία που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, σε μικρότερο ζωικό κεφάλαιο έχουν κιόλας προχωρήσει σε 213.000 θανατώσεις. Η Ελλάδα από την πλευρά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με τον υπουργό «ελέγχου των θανατώσεων».

Παράλληλα, ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η επέκταση του ενός κτηνιατρικού εργαστηρίου σε δύο ακόμη, ένα στη Λάρισα και ένα στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα αναλύσει τα υπάρχοντα δεδομένα και θα αξιολογήσει περαιτέρω την εξέλιξη της νόσου.

Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε πως πρόκειται, για την «μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει σημειωθεί στη χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης