ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Στη «μάχη» με τις φλόγες εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Στη «μάχη» με τις φλόγες εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας

Επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI

«Μάχη» με διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην φωτιά στην Εύβοια, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας έχουν αρχίσει να επιχειρούν και εναέρια μέσα. 

Από το πρωί της Πέμπτης (1/8) συνδράμουν στην κατάσβεση 183 πυροσβέστες, 52 οχήματα, με οκτώ ομάδες πεζοπόρων και τέσσερα ελικόπτερα. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς καίει στην περιοχή Καμάρι.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ στη «μάχη» με τις φλόγες συνδράμουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που κατέφθασαν χθες στην Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Υδροφόρες ΟΤΑ και Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνεχή τα μηνύματα του 112

Υπενθυμίζεται πως, μήνυμα εκκένωσης του 112 εστάλη σε πέντε περιοχές και συγκεκριμένα στους κατοίκους των οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο και Αρμά Ευβοίας, με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή»

Αποκαλυπτική για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι η δήλωση της περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανού. «Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούν, ιδιαίτερα με τρακτέρ αλλά κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό και περιμένουν το μέτωπο ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν ανοίγουν ζώνες προστασίας για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.