ΕΛΛΑΔΑ

Οι τέσσερις βασικές δεξιότητες που θα χρειαστούν οι φοιτητές στο επαγγελματικό τους μέλλον

Η απόκτηση γνώσεων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το άλλο, φυσικά, είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους φοιτητές οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για την ενίσχυση της βιωματικής μάθησης όσο και για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι δεξιότητες από μόνες τους οδηγούν νομοτελειακά σε επαγγελματική επιτυχία. Άλλωστε, η επαγγελματική πορεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως, έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν τους φοιτητές να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της εποχής μας. Και αυτό είναι σημαντικό τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία αποτελεί βασική δεξιότητα καθώς αποτελεί κρίσιμο μέρος της καθημερινότητας όλων. Βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν κατανοητές τις ιδέες τους στους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους, αλλά και να συμμετέχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, είτε είναι εντός είτε εκτός πανεπιστημίου. Σε επαγγελματικό επίπεδο, οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες επιτρέπουν στους φοιτητές να «χτίσουν» ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι συνομιλητές/συνάδελφοί τους καταλαβαίνουν αυτό που προσπαθούν να μεταφέρουν.

Κριτική σκέψη

Η κριτική σκέψη υποστηρίζει την ολιστική ανάπτυξη των φοιτητών και τους προετοιμάζει για τις προκλήσεις της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής. Το να έχουν ισχυρές δεξιότητες κριτικής σκέψης σημαίνει ότι είναι σε θέση να επεξεργάζονται γρήγορα τις πληροφορίες που λαμβάνουν, να τις αξιολογούν και να τις ερμηνεύουν για να καταλήξουν σε ορθολογικά συμπεράσματα. Η δεξιότητα αυτή, επιτρέπει την ανάλυση πραγματικών δεδομένων κατά την εκτέλεση εργασιών στο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς και την ανάπτυξη λήψης αποφάσεων.

Δημιουργικότητα

Η αλήθεια είναι ότι το τυπικό μοντέλο εκπαίδευσης, στο οποίο η απομνημόνευση (ή, μάλλον, αποστήθιση) έχει ακόμα κεντρικό ρόλο, μάλλον δεν βοηθά. Σε ένα πιο ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο, όμως, η δημιουργικότητα των φοιτητών είναι πολύ σημαντική καθώς, ουσιαστικά, πρόκειται για τον συνδυασμό φαντασίας και εφευρετικότητας. Χάρη σε αυτή, μπορούν να αναπτύσσουν ιδέες, λύσεις και προϊόντα που να χαρακτηρίζονται από καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει τόσο με την παραγωγή των παραπάνω όσο με την όλη διαδικασία που οδηγεί σε αυτά -την εξερεύνηση, τον πειραματισμό και τον διαφορετικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων.

Ευελιξία

Η ευελιξία έχει να κάνει με το να μπορούν οι φοιτητές να προσαρμόζονται σε διαφορετικές και μεταβαλλόμενες συνθήκες, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή η οποία δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Έτσι, γίνονται πιο ανθεκτικοί και αποφασιστικοί και μαθαίνουν να αποδίδουν καλύτερα και να βρίσκουν λύσεις σε ό,τι νέο εμφανίζεται στην ακαδημαϊκή/επαγγελματική τους πορεία και την καθημερινότητά τους.

Είναι φανερό πως αυτές οι δεξιότητες είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για όλους τους ανθρώπους, ενώ προσφέρουν εφόδια σε κάθε επίπεδο -ακαδημαϊκό, επαγγελματικό αλλά και προσωπικό.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης