ΕΛΛΑΔΑ

Οι νέες τάσεις που αλλάζουν το «τοπίο» της εκπαίδευσης

Αναλογιζόμενοι την εκπαίδευση μέσα στα χρόνια, συνειδητοποιούμε πως οι αλλαγές είναι μεγάλες και συμβαίνουν με πολύ ταχείς ρυθμούς, με τη μεθοδολογία και τη νοοτροπία γύρω από αυτή να αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής.

Και αυτό, διότι η τεχνολογία και η κοινωνία μας εξελίσσονται ραγδαία, διαμορφώνοντας το μέλλον όχι μόνο των νέων αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Και τι σημαίνουν αυτά; Ότι η εκπαίδευση πλέον δεν περιορίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης. Αντιθέτως, η ψηφιακή επανάσταση, οι νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και οι κοινωνικές αλλαγές οδηγούν σε έναν δυναμικό επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο διδάσκουμε και μαθαίνουμε. Και έτσι, δημιουργούνται νέες τάσεις στην εκπαίδευση που όχι μόνο τη διαμορφώνουν και προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων αλλά κυρίως αντανακλούν τις τρέχουσες ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας. Διότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι κάθε εποχή ένα «βήμα» μπροστά από τις εξελίξεις.

Είτε είστε μαθητής, φοιτητής, εκπαιδευτικός ή γονέας, η γνώση και η κατανόηση αυτών των τάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες και να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, φτάνοντας στο τώρα, ακολουθούν πέντε κύριες τάσεις στην εκπαίδευση που όλοι θέλουμε και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε.

Μάθηση μέσω τεχνολογίας

Η τεχνολογία εισάγεται με ολοένα και πιο γοργούς ρυθμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρέχοντας λύσεις που βελτιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον υλοποιείται με σύγχρονα εργαλεία και εξοπλισμό, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σπουδών, καθιστώντας την πρόσβαση στη γνώση ευκολότερη σε περιπτώσεις όπου η απόσταση αποτελεί πρόβλημα. Παράλληλα, ειδικοί από όλο τον κόσμο τονίζουν τη σημασία του να μην παραμελούνται οι λεγόμενες «μαλακές» ή οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) που αναπτύσσονται μέσω της αλληλεπίδρασης με το εκπαιδευτικό περιβάλλον, καθώς αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επαγγελματική πορεία των μαθητών αλλά και τη ζωή τους γενικότερα.

STEAM εκπαίδευση

Η εκπαίδευση STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics) προάγει την ενσωμάτωση της τέχνης στις παραδοσιακές θετικές επιστήμες. Το STEAM εκπαιδευτικό μοντέλο ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, συνδυάζοντας την επιστημονική σκέψη με την καλλιτεχνική έκφραση. Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι μαθητές μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα με δημιουργικούς τρόπους, αναπτύσσοντας δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας για το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Προσαρμοστική μάθηση

Και φθάνουμε στην προσαρμοστική μάθηση (adaptive learning), η οποία είναι σίγουρα η τάση που προσφέρει στον μαθητή και τον φοιτητή την εκπαίδευση που χρειάζεται και κυρίως έχει ανάγκη σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα θέλω του. Αυτό το trend χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τα αναλυτικά δεδομένα για να προσαρμόσει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε μαθητή. Μέσω της συνεχούς αξιολόγησης της προόδου των μαθητών, οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες συστάσεις και να εντοπίζουν περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Έτσι, αυτό επιτρέπει μια πιο εξατομικευμένη αλλά και αποτελεσματική εκπαιδευτική εμπειρία.

Κοινωνική και συναισθηματική μάθηση (SEL)

Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση (Social and Emotional Learning) είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών. Μέσω της SEL, οι μαθητές μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις, και να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις. Συνεπώς, αποκτώντας και εξελίσσοντας αυτές τις δεξιότητες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά οποιαδήποτε επαγγελματική συνθήκη και αυτό να τους οδηγεί όλο και πιο κοντά στην επιτυχία και στους στόχους τους.

Εκπαίδευση εφ όρου ζωής

Η διά βίου μάθηση ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια, τελευταία όμως έχει μετατραπεί σε τάση. Άνθρωποι που θέλουν να σπουδάσουν, το κάνουν, θέτοντας εκτός σκέψης το ηλικιακό όριο που έως τώρα έθεταν οι κοινωνικές συμβάσεις. Νεότεροι ή μεγαλύτεροι αποφασίζουν σήμερα ευκολότερα μία στροφή στη ζωή ή την καριέρα τους και αλλάζουν αντικείμενο σπουδών ή επανεξετάζουν τις επιλογές τους περισσότερο απελευθερωμένοι από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Όπως και στη ζωή, έτσι και στην κοινωνία, όλα αλλάζουν και μαζί τους φέρνουν νέες συνθήκες, ανάγκες και αντιλήψεις. Οπότε, εάν υπάρχει ένας κλάδος που σίγουρα τα περικλείει όλα αυτά και οφείλει να «ανανεώνεται» και να ενημερώνεται δεν είναι άλλος από αυτόν της εκπαίδευσης.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης