ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να αποκτήσετε υποτροφία: «Οδηγός» για μαθητές και φοιτητές

Η αλήθεια είναι ότι η υποτροφία είναι όνειρο ζωής και ο μεγάλος στόχος για πολλούς μαθητές και φοιτητές αφού δίνει την ευκαιρία να σπουδάσετε, περιορίζοντας το κόστος σπουδών και τα δίδακτρα που θα έπρεπε σε άλλη περίπτωση να καταβάλετε

Σε αυτήν τη διαδικασία, βοηθούν και συμβάλλουν, φυσικά, πολλοί φορείς και οργανισμοί, καθώς και προγράμματα που στηρίζουν μαθητές και φοιτητές να πετύχουν τα όνειρά τους, δίνοντας τους τη σωστή κατεύθυνση. Οι υποτροφίες που είναι διαθέσιμες είναι πάρα πολλές τόσο για προπτυχιακά όσο και για μεταπτυχιακά προγράμματα και σίγουρα, με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να κερδίσει την υποτροφία που θέλει.

Και μπορεί βέβαια ο ανταγωνισμός να είναι μεγάλος, καθώς οι αιτήσεις είναι ανέκαθεν πάρα πολλές, όσοι ενδιαφέρεστε όμως, μπορείτε με τα σωστά «βήματα» να αυξήσετε τις πιθανότητες να φοιτήσετε σε κάποιο πανεπιστήμιο με υποτροφία και να αποκτήσετε μια θέση ανάμεσα στους επιτυχόντες.

Πώς θα τα καταφέρετε;

#1 Βαθμολογία

Σίγουρα το πρώτο βήμα για να πετύχετε τον στόχο σας είναι ο βαθμός του απολυτηρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διότι αυτός παίζει μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή σας σε ένα πανεπιστήμιο με υποτροφία και συνήθως, ο βαθμός ορίζεται γύρω στο 17,5 και πάνω. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους προπτυχιακούς φοιτητές που αναζητούν μεταπτυχιακό, καθώς η βαθμολογία του πτυχίου επηρεάζει την απόκτηση υποτροφίας. Έτσι, αν έχετε από νωρίς στο νου σας ότι επιθυμείτε να εισαχθείτε σε ένα πανεπιστήμιο με υποτροφία, φροντίστε οι βαθμολογίες να μην αποκλείουν από τα όρια που θέτονται.

#2 Έρευνα υποτροφιών

Για την απόκτηση υποτροφίας, η μισή «δουλειά» είναι η έρευνα που θα κάνετε. Τόσο στο διαδίκτυο, μέσω ειδικών ιστοσελίδων, στις οποίες θα βρείτε συγκεντρωτικές πληροφορίες για υποτροφίες για διάφορα πανεπιστήμια, όσο και μέσω σχολικών συμβούλων ή του πανεπιστημίου που φοιτάτε, θα ανακαλύψετε αυτά τα δεδομένα που θα σας κατευθύνουν και θα σας ενημερώσουν πλήρως για οπιαδήποτε υποτροφία ενδιαφέρεστε.

Σημαντικό σε αυτήν την έρευνα, είναι να δώσετε μεγάλη προσοχή στις πληροφορίες που σας δίνονται και να τις εξετάσετε ενδελεχώς, αλλά και να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα με τις καταληκτικές ημερομηνίες των υποτροφιών που σας ενδιαφέρουν, για να μην χάσετε καμία προθεσμία.

#3 Προετοιμασία της αίτησης

Σε αυτό το σημείο, η οργάνωση είναι καταλυτικός παράγοντας, διότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να συλλέξετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να καταγράψετε όλες τις δεξιότητές σας. Βεβαιώσεις σπουδών, βαθμολογίες, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαιώσεις συμμετοχής από δραστηριότητες ή εθελοντικούς οργανισμούς και φυσικά βιογραφικό, το οποίο πρέπει να κάνετε συνέχεια update και να το εμπλουτίζετε με όσο πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε.

#4 Συστατικές επιστολές

Οι συστατικές επιστολές αποτελούν το Α και το Ω για την προσμέτρηση της αίτησής σας από το εκάστοτε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Γι’ αυτό, ζητήστε συστατικές επιστολές από καθηγητές, εργοδότες ή άλλα άτομα που μπορούν να επιβεβαιώσουν τις ικανότητες και τον χαρακτήρα σας. Επίσης, φροντίστε να ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία νωρίς, καθώς μπορεί να χρειαστεί χρόνο.

Οι υποτροφίες, λοιπόν, είναι ένα ουσιαστικό «εργαλείο» για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον. Γι’ αυτό μην καθυστερείτε άλλο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επιλέξετε τον τομέα και το εκπαιδευτικό ίδρυμα που ταιριάζει στα προσόντα σας, και κατόπιν να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να βρίσκεστε και εσείς ανάμεσα στα ονόματα που πήραν την πολυπόθητη υποτροφία και θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης