ΕΛΛΑΔΑ

Τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία: Σύνδεση ή απόκλιση;

Τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία: Σύνδεση ή απόκλιση;

Αν αναλογιστούμε ποιες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις της ζωής μας, γρήγορα θα αντιληφθούμε ότι η επιλογή του πανεπιστημίου συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι σπουδές και η εκπαίδευση συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με την επαγγελματική σταδιοδρομία του κάθε ατόμου και διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του.

Παρόλα αυτά, μπορεί η σύνδεση τους θεωρητικά να είναι άμεση, στην πράξη όμως και στην αγορά εργασίας δεν ισχύει πάντα αυτό, καθώς το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι πανεπιστημιακές σπουδές προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την επαγγελματική επιτυχία, ή αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Διότι η αλήθεια είναι πως κάθε νέος υποψήφιος που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «ποια επαγγελματική πορεία θα ακολουθήσω στη ζωή μου;», οφείλει να αναλογιστεί τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει και στο πώς φαντάζεται τον εαυτό του στο επαγγελματικό του μέλλον. Να αφιερώσει, δηλαδή, χρόνο προκειμένου να ερευνήσει εις βάθος τις προοπτικές που «ανοίγονται» μπροστά του.

Για εσάς, λοιπόν, που αναρωτιέστε για τη σύνδεση τη επαγγελματικής σταδιοδρομίας και των σπουδών και τι πρέπει να αναλογιστείτε για να οδηγηθείτε στη σωστή επιλογή, ιδού οι απαντήσεις!

Δικτύωση και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης

Η πρακτική άσκηση και οι ευκαιρίες που δίνονται σε έναν φοιτητή από τη σχολή όπου φοιτεί είναι το πρώτο κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης και ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες του χώρου, τα οποία επιτρέπουν στους φοιτητές να αποκτήσουν πρακτική και ουσιώδη εμπειρία αλλά και να δημιουργήσουν σημαντικές επαγγελματικές επαφές. Διότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ύστερα και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Τα μαθήματα και η απόκτηση θεμελιωδών γνώσεων

Η γνώση και οι πληροφορίες που λαμβάνει ο εκάστοτε φοιτητής από τις πανεπιστημιακές του σπουδές, είναι προφανώς η μισή διεργασία για τα βήματά του στον επαγγελματικό χώρο που θέλει να κινηθεί. Έτσι, τα πανεπιστήμια παρέχουν ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο θα συμβάλλει στην κατανόηση των βασικών αρχών του εκάστοτε πεδίου και οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τη μετέπειτα διαδρομή τους.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Στα περισσότερα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που ανατίθεται στους φοιτητές, είναι ομαδικές εργασίες με παρουσιάσεις φυσικά. Οπότε, οι φοιτητές μέσω της συνεργασίας, καλλιεργούν την επικοινωνία, τη συνεργασία την ηγεσία, την κατανόηση και τον σεβασμό. Δηλαδή, δεξιότητες οι οποίες αποτελούν το Α και το Ω για την επαγγελματική ζωή, στην οποία η συνεργασία είναι μόνιμη πρόκληση, και ενισχύουν επίσης και την προσωπική ανάπτυξη.

Κι όμως, η σχέση μεταξύ πανεπιστημιακών σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι πολυδιάστατη και πολύπλοκη. Ωστόσο, το μόνο δεδομένο είναι ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο για όποια επαγγελματική πορεία και εάν ακολουθήσει κάθε εν δυνάμει σπουδαστής. Για την καλύτερη σύνδεση μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, λοιπόν, χρειάζεται συνεχής συνεργασία μεταξύ αυτών και αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να παραμένουν πάντα up to date, έτσι ώστε να παρέχουν τα κατάλληλα εχέγγυα για το όνειρο κάθε φοιτητή.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ