ΕΛΛΑΔΑ

Πώς τα ψηφιακά μέσα ωφελούν την εκπαίδευση

Πώς τα ψηφιακά μέσα ωφελούν την εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός πως η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Ειδικά με τη εμφάνιση της πανδημίας, όταν τα μαθήματα δεν γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, στις σχολικές αίθουσες δηλαδή, η χρήση τους ήταν μονόδρομος. Τα πλεονεκτήματα, δε, που προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι πολλά.

Αρχικά, τα ψηφιακά μέσα συμβάλλουν στη δημιουργία μαθησιακών εμπειριών που προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, τους χρόνους και το επίπεδο κάθε μαθητή, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εξατομικευμένη εκπαίδευση. Οι μαθητές αποκτούν περισσότερες δυνατότητες μάθησης καθώς έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικού υλικού -από βίντεο και διαδραστικές εφαρμογές μέχρι ηλεκτρονικά βιβλία και διαδικτυακά μαθήματα. Και μάλιστα, αυτό το υλικό είναι δωρεάν ή διατίθεται συνήθως σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα έντυπα υλικά. Επίσης, μπορούν να αναπτύξουν σημαντικές ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες σήμερα όπως η χρήση λογισμικών, η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και η αξιολόγηση των διαδικτυακών πηγών.

Εκτός των παραπάνω, τα ψηφιακά μέσα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μέσα από την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφορών και τα εργαλεία που παρέχουν για την ανάλυση και την επεξεργασία δεδομένων. Ταυτόχρονα, ωθούν τους μαθητές να είναι περισσότερο δημιουργικοί και να εκφράζουν τη σκέψη τους με άλλους τρόπους (π.χ. ψηφιακή τέχνη).

Φυσικά, τα ψηφιακά εργαλεία έχουν οφέλη και για τους εκπαιδευτικούς. Με αυτά μπορούν να δίνουν άμεση ανατροφοδότηση στους μαθητές, ώστε οι τελευταίοι να καταλαβαίνουν τα τυχόν λάθη τους και να βελτιώνονται πιο γρήγορα. Επιπλέον, οι τρόποι επικοινωνίας με τους μαθητές εμπλουτίζονται και απλοποιούνται, καθώς αναπτύσσονται διάφορα εγαλεία και πλατφόρμες online επικοινωνίας. Κυρίως, όμως, η ίδια η διδασκαλία γίνεται πιο ευχάριστη και «ζωντανή» τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως τα ψηφιακά μέσα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία περισσότερο σύγχρονη, ευέλικτη αλλά και συνεργατική, ώστε να προετοιμάζει τους μαθητές για τις προκλήσεις της εποχής μας.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ