ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα επαγγέλματα του μέλλοντος που «φέρνουν» οι τεχνολογικές εξελίξεις

Οι συνεχείς εξελίξεις σε κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις (και) στην αγορά εργασίας.

Επαγγέλματα τα οποία ήταν «στάνταρ» πριν λίγα χρόνια θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα. Την ίδια ώρα, επαγγέλματα τα οποία δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μία δεκαετία είναι ήδη εδώ και αναμένεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Φυσικά, η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό, αν όχι τον κυριότερο, ρόλο στη διαμόρφωση νέων δεξιοτήτων, επαγγελμάτων και, συνεπώς, προοπτικών στην αγορά εργασίας. Ποια όμως είναι κάποια από τα επαγγέλματα που «ενώνουν» το σήμερα με το αύριο;

Ειδικοί Τεχνητής Nοημοσύνης

Οι ειδικοί Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εξειδικεύονται στη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων και τεχνολογιών ΤΝ. Πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα καθώς συνδυάζει, μεταξύ άλλων, την επιστήμη των υπολογιστών, την επιστήμη των δεδομένων και τη νευρολογία.

Ειδικοί Επαυξημένης & Εικονικής Πραγματικότητας

Οι Ειδικοί Επαυξημένης & Εικονικής πραγματικότητας (AR-VR) εξειδικεύονται στην ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών και ελκυστικών εμπειριών στον κόσμο της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Κλάδοι όπως η διαφήμιση και η επικοινωνία, το gaming και η εκπαίδευση είναι μερικοί από αυτούς που αναμένεται να χρειαστούν τέτοιους επαγγελματίες.

Αναλυτές Μεγάλων Δεδομένων

Οι Αναλυτές Μεγάλων Δεδομένων ήδη έχουν ζήτηση από εταιρείες τεχνολογίας, καταναλωτικών αγαθών, τράπεζες κλπ. Συνήθως διαχειρίζονται μεγάλα δεδομένα (Big Data) και διασφαλίζουν την ποιότητα αυτών, ενώ αναλύουν, συντάσσουν εκθέσεις και παρακολουθούν τις επιδόσεις και τα σχέδια ελέγχου ποιότητας. Χάρη σε αυτούς, οι εταιρείες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και να βελτιστοποιούν τη λειτουργία τους.

Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Οι Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διαχείριση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες όπως είναι ο ήλιος, το νερό και η βιομάζα. Επίσης, πρόκειται για ένα επάγγελμα στο οποίο «συναντώνται» διαφορετικές ειδικότητες μηχανικών όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, οι μηχανολόγοι μηχανικοί και οι μηχανικοί περιβάλλοντος.

Το μέλλον μπορεί να είναι απρόβλεπτο, υπάρχει όμως κάτι που είναι σίγουρο. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και με γρήγορους ρυθμούς. Οπότε, νέα επαγγέλματα θα εμφανίζονται, όπως και ευκαιρίες για την απόκτηση καινούριων γνώσεων και δεξιοτήτων που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε νέα επαγγελματικά «μονοπάτια».

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης