ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο 112 για εκκένωση - Στη «μάχη» με τις φλόγες εναέρια μέσα

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο 112 για εκκένωση - Στη «μάχη» με τις φλόγες εναέρια μέσα

Φωτιά στην Εύβοια

EUROKINISSI

Νέα μηνύματα για εκκένωση εστάλησαν από το 112 στα κινητά των κατοίκων των περιοχών Πετριές και Κριεζά, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Εύβοια, με τα εναέρια μέσα να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης (30/7) εντολή εκκένωσης της περιοχής Πετριές με οδηγίες στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς τους Αγίους Αποστόλους και τον Κάλαμο.

Νέο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχές Κριεζά, μετά από νέα αναζωπύρωση, με εντολή απομάκρυνσης προς το Αλιβέρι.

112

«Εχθρός» στο έργο της κατάσβεσης είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στη φωτιά επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων, 56 οχήματα και από αέρος πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πετριές, Κριεζά και Αλώνια και η κατεύθυνσή της είναι νοτιοδυτική και νοτιοανατολική.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για αποθήκες που έχουν καεί, αλλά όχι για κατοικίες.

Μάλιστα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσιμης κατάστασης, στο σημείο μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για τον άμεσο συντονισμό των επιχειρήσεων σε ένα μέτωπο που ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα.

Ελαφρύς τραυματισμός πυροσβέστη

Κατά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ένας πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τελικά, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία καθώς πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό στα δάχτυλα.

Ζημιές υπέστη και μια φορητή - κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, στην προσπάθειά του να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Συνεχή τα μηνύματα του 112

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα του 112 για να απομακρυνθούν από το χωριό Κόσκινα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα. Ωστόσο, από τις Αρχές επεσήμαναν πως το μήνυμα ουσιαστικά εστάλη ξανά, επειδή αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό χωρίς να έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα στα χωριά Πετριές, Κριεζά και Κόσκινα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, ξέφυγε από τη δασική έκταση και πλέον βρίσκεται κοντά σε οικισμού απειλώντας τα πρώτα σπίτια. Ήδη από το 112 ήχησαν νέα μηνύματα εκκένωσης χωριών με τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Την ίδια ώρα στάλθηκε δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κάτοικοι της νότιας Ευβοίας και ειδικότερα των Κριεζών, αλλά και των Πετριών, το οποίο αναφέρει αν βρίσκεστε στα Κριεζά απομακρυνθείτε προς τα Λέπουρα και Βέλος και αν βρίσκεστε στα Κόσκινα απομακρυνθείτε προς τους Ζάρακες και τα Μεσοχώρια.

Όπως μετέδωσε το evima.gr το απόγευμα, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο, έδωσαν τη δική τους μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο. Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επέτρεπαν στη φωτιά να επεκταθεί.

Και ενώ η μάχη της κατάσβεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην περιοχή των Πετριών, υπάρχουν και αρκετές ανεμογεννήτριες και σε μία από αυτές έγινε έκρηξη η οποία παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία.

Συγκεκριμένα, τα κομμάτια από την ανεμογεννήτρια που έσκασε, έπεσαν δίπλα στους εθελοντές της ομάδας SAR312 και στους πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην περιοχή. Η φωτογραφία με το κομμάτι που προσγειώθηκε στο έδαφος, είναι χαρακτηριστική, ενώ οι πυροσβέστες ανακουφίστηκαν όταν είδαν τα τεράστια κομμάτια να σκάνε στο έδαφος δίπλα τους χωρίς να τραυματιστεί κανείς.