ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Θανατώνονται πάνω από 9.000 αιγοπρόβατα λόγω πανώλης

Αιγοπρόβατα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές για τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων που έχουν εντοπιστεί στην Θεσσαλία, για την αποτροπή της εξάπλωσης της οποίας αναμένεται να θανατωθούν 9.200 ζώα.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι ειδικοί κτηνίατροι, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου έχουν ελέγξει περίπου 230.000 ζώα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ζήτημα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας γνωστοποίησε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Εντός της εβδομάδας η ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης

Εκτιμάται πως εντός της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών ενώ τόνισε ότι το «μοντέλο» που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν σχετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/8/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Παράλληλα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες.

Ελήφθη ακόμη η Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης