ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχονται ξανά 40άρια - Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για «καυτό» Αύγουστο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με υψηλές θερμοκρασίες που  σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου μας αποχαιρετά ο Ιούλιος, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες και για το Αύγουστο. 

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μεγαλύτερων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο τελευταίος μήνας του κακοκαιριού θα ξεπεράσει τον «πρωταθλητή» Ιούλιο που ήδη έκανε ρεκόρ θερμοκρασίας.

Με πρόσφατη ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος επικαλέστηκε 6 μετεωρολογικά κέντρα για τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου...

Όπως αναφέρουμε και στο Meteo.gr, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016)».

Πιο θερμό το 2024 από το 2023

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδράργυρο αυτή τη χρονιά.

Ήδη η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» (Copernicus).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα στις 21/7 έφθασε τους 17,09 βαθμούς Κελσίου -λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών C.

Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης