ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο «Μισέλ Ντε Γκρες»: Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας

Ο Μισέλ ντε Γκρες, το μόνο μέλος των Γλύξμπουργκ που έχει ελληνική υπηκοότητα 

Νίκος Δ. Καράμπελας, Πρέβεζα /.Φωτογραφικό αρχείο Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις / Wikipedia

Ο ιστορικός και συγγραφέας πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’ και συγγενής του εκλιπόντος τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας, και κατά δυο δεκαετίες μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’.

Το μόνο μέλος των Γλύξμπουργκ που έχει ελληνική υπηκοότητα - Πώς αξιοποίησε την ευγενή του καταγωγή στη λογοτεχνική δημιουργία.

Η μητέρα του Μιχαήλ, Φραγκίσκη της Ορλεάνης, ήταν κόρη του Ιωάννη από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ορλεάνης (Maison de Bourbon-Orléans), δούκα του Γκιζ.

Ο Μισέλ ντε Γκρες, το μόνο μέλος των Γλύξμπουργκ που έχει ελληνική υπηκοότητα

Νίκος Δ. Καράμπελας, Πρέβεζα /.Φωτογραφικό αρχείο Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις / Wikipedia

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ έζησε στο Μαρόκο, ενώ το 1948, μαζί με την μητέρα του Φραγκίσκη μετακόμισαν στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα, η μητέρα του φεύγει από τη ζωή και την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο θείος του.

Σε ηλικία 25 ετών, έχοντας λάβει το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από πανεπιστήμιο της Ιταλίας, καταφθάνει στην Ελλάδα όπου και υπηρετεί για τέσσερα χρόνια στον στρατό. Εκείνη την περίδιο, διέμενε στο Τατόι.

Το 1965, ο Μισέλ ντε Γκρες ερωτεύεται σφοδρά και παντρεύεται την καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα και παραιτείται από τη διαδοχή του ελληνικού θρόνου.

Το ζευγάρι απέκτησε δυο κόρες λίγα χρόνια αργότερα, την Αλεξάνδρα (1968) λκαι την Όλγα (1971).

Η πορεία του

Ο Μισέλ Ντε Γκρες ξεκίνησε την καρίερα του ως ιστορικός αλλά και ως συγγραφέας το μακρινό 1970 όταν μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας.

Είναι ένας από τους ελάχιστους γνήσιους «γαλαζοαίματους» που βιοπορίζονται εργαζόμενοι. Το αντικείμενό του είναι κυρίως η συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, σε μια μεγάλη σειρά 30 βιβλίων που έχουν κάνει το όνομα Μισέλ ντε Γκρες παγκοσμίως γνωστό.

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων», «Μπουμπουλίνα», «Το παλάτι των δακρύων», «Νύχτα στο Σαράι», «Ανδρόνικος Α. Κομνηνός», «Η Αυτοκράτειρα των Αποχαιρετισμών» κ.α.

Τον ενδιέφεραν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης