ΕΛΛΑΔΑ

Πνοή ζωής για το Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική - Νέα είδη εμφανίστηκαν μετά τους υποβρύχιους καθαρισμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Greek Eco Project

Νέα είδη φυτών και θαλάσσιας ζωής εντοπίστηκαν στον βυθό του Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική, μετά τους υποβρύχιους καθαρισμούς χάρη στους οποίους απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπιδιών που «έπνιγαν» το οικοσύστημα.

Οι δύτες του περιβαλλοντικού οργανισμού Greek Eco Project διαπίστωσαν με χαρά ότι στον βυθό του Πόρτο Κουφό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται νέα είδη φυτών και ότι φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι που ανέσυραν επτά τόνους σκουπίδια, χρειάστηκε ένα «ξεσκόνισμα».

«Φέτος, "ξεσκονίσαμε" τον βυθό αφού ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τα συσσωρευμένα σκουπίδια χρόνων που είχαμε βγάλει πέρσι και διαπιστώσαμε ότι άρχισαν να φυτρώνουν ήδη νέα είδη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδρύτρια και πρόεδρος του Greek Eco Project Αυγή Μεταξά.

Ο καθαρισμός έγινε στο πλαίσιο του Blue Halkidiki 2024, μίας από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του Greek Eco Project για καθαρές θάλασσες και ακτές στην περιοχή της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, πάνω από 320 κιλά σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τις ακτές στη Νέα Τρίγλια, στα Νέα Πλάγια, στην Καλλικράτεια, το Βατοπέδι, το νησί Κέλυφος και το λιμάνι του Πόρτο Κουφό, ενώ κατά την τελευταία ημέρα, σε συνέχεια των τετραήμερων υποβρύχιων καθαρισμών, ανελκύθηκαν 8 μεγασάκοι μπαζών με πάνω από 2 τόνους σκουπίδια.

«Μάλιστα, προκειμένου να σώσουμε τα θαλάσσια πλάσματα, σε μια ξεχωριστή επιχείρηση, απομακρύναμε από τον βυθό στο Πόρτο Κουφό ένα τεράστιο δίχτυ που παγίδευε θαλάσσια ζώα για πολύ καιρό. Πρόκειται στην ουσία για παρατημένα δίχτυα ψαράδων γρι-γρι και το συγκεκριμένο μήκους, μισού χιλιομέτρου, εγκλώβιζε πολλά ζώα» εξήγησε η κ. Μεταξά.

Γενικότερα, το τετραήμερο των παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, οι εθελοντές απομάκρυναν αλιευτικό εξοπλισμό, φελιζόλ, αφρολέξ, τορπίλη, στόρια παραθύρων, λάστιχα αυτοκινήτων, μπαλόνια, απόχες, τσιγάρα, φυσίγγια και πολλά άλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης