ΕΛΛΑΔΑ

Υπερτουρισμός και κρουαζιερόπλοια «πνίγουν» τα ελληνικά νησιά - Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Βουλιάζουν τα σοκάκια της Οίας, στη Σαντορίνη, κάθε απόγευμα, την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Pixabay

Σε εκτενές ρεπορτάζ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τον υπερτουρισμό εστιάζει  η Handelsblatt, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οπως αναδημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη κατοικιών. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς λείπουν πάνω από 210.000 κατοικίες. Ταυτοχρόνως περίπου 940.000 καταλύματα ενοικιάστηκαν πέρυσι για μικρό χρονικό διάστημα.

Για την αντιμετώπιση της συνθήκης αυτής η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον να μισθώνεται ένα κατάλυμα για έως και 90 διανυκτερεύσεις τον χρόνο στις πόλεις και έως 60 διανυκτερεύσεις για καταλύματα που βρίσκονται σε νησιά έως και 10.000 κατοίκων. Επιπλέον, το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογείται περισσότερο.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας όμως δεν είναι το Airbnb και η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τα κρουαζιερόπλοια, που αφήνουν πάρα πολλούς επιβάτες οι οποίοι κατακλύζουν τα μικρά λιμάνια των νησιών.

[…] Η Σαντορίνη για παράδειγμα υποδέχθηκε πέρυσι 800 κρουαζιερόπλοια. Φέτος αναμένονται 815. Οι υποδομές του νησιού όμως δεν είναι φτιαγμένες για κάτι τέτοιο», με αποτέλεσμα για παράδειγμα να αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση νερού και ρεύματος. «Εάν το κράτος δεν βάλει επιτέλους ένα τέλος στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων, η Σαντορίνη θα καταστραφεί», αναφέρει στη HB ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης