ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 60 πυρκαγιές σε μια μέρα - Εκρηκτικό κοκτέιλ από κεραυνούς και ζέστη

AP Photo

Η απότομη αλλαγή του καιρού έδωσε τη σκυτάλη από τον καύσωνα στην πτώση θερμοκρασίας, τις βροχές και τις καταιγίδες που συνοδεύτηκαν σε ορισμένες περιοχές και από κεραυνούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ξεσπάσουν και αρκετές πυρκαγιές που συνεχίζουν να απασχολούν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε 62 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Από αυτές οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέντε φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Κορινθία μετά από καταιγίδα και κεραυνική δραστηριότητα.

Σοβαρότερη είναι η πυρκαγιά κοντά στην περιοχή Σοφικού στη θέση Αμόνι όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά, ώστε να μην επεκταθεί στο πευκοδάσος της περιοχής.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 80 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρα τμήματα και 25 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το πρώτο σκοτάδι, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Για το πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση στο Πάτημα Εξαμιλίων Κορίνθου επιχείρησαν 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ και 15 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Οι 39 πυρκαγιές ήταν από κεραυνούς

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, σήμερα από τις 13:00 έως τις 17:30, λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εκδηλώθηκαν 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές στις περιοχές: Ελασσόνα, Σκάφη Κοζάνης, Δελφούς Φωκίδας, Βλαχέρνα Αρκαδίας, νήσο Θάσο, Καρπενήσι και σε πέντε διαφορετικές εστίες σε περιοχές της Κορινθίας.

Σημειώνεται πως η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τραυματισμός πυροσβέστη που επιχειρούσε

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, τραυματίστηκε ελαφρά ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου μετά από ρίψη νερού από πυροσβεστικό ελικόπτερο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου για τις πρώτες βοήθειες.

Η δεύτερη μεγάλη φωτιά που έλαβε διαστάσεις ήταν στα Εξαμίλια. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 52 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ και 15οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μεγάλη φωτιά στη Φωκίδα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης Δελφών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15.22 σε δύσβατο σημείο δασικής έκτασης και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πριν λίγο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Μισόκαμπος Φωκίδας προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Δεσφίνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Μισόκαμπος Φωκίδας απομακρυνθείτε προς Δεσφίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Συναγερμός και στις Κορυφές Καβάλας

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης για φωτιά και σε δασική έκταση σε περιοχή της Καβάλας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 18:30 σε δασική έκταση σε περιοχή των Κορυφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε χαράδρα, ενώ οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο επιχείρησαν 38 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 7ης ΕΜΟΔΕ και 9 οχήματα ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θάσο

Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Θάσο. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:00 σε δασική έκταση κοντά στις Αλυκές ενώ πιθανολογείται πως προκλήθηκε από κεραυνό. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν στο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης