ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα CNNi: Ο εφιάλτης της λειψυδρίας πάνω από τα ελληνικά νησιά - Οι δυσοίωνες προβλέψεις

AP Photo/Hassene Dridi

Ελληνικά νησιά: Ονειρεμένος προορισμός για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την ίδια ώρα αντιμέτωπα με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αυτή την λειψυδρίας. Ένα πρόβλημα που πλέον γίνεται γνωστό και εκτός συνόρων, και όπως φαίνεται απασχολεί διεθνή μέσα ενημέρωσης σε μακροσκελή ρεπορτάζ τους. Αποκαλυπτικό και άκρως περιγραφικό είναι το ρεπορτάζ του CNNi.

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του «πολλά ελληνικά νησιά έχουν ανησυχητικά χαμηλή ποσότητα νερού - ένα πρόβλημα που θα επιδεινωθεί καθώς η τουριστική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο ζεστός και ξηρός καιρός συνεχίζεται.

Αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέρου, της Σίφνου και τμήματα της Κρήτης και της Κεφαλονιάς, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, καθώς χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και ένας ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας έχουν επηρεάσει τους ταμιευτήρες και τις υπόγειες πηγές νερού.

Οι αρχές προσπαθούν να βρουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του θαλασσινού νερού σε πόσιμο, καθώς τα νησιά προετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατομμύρια τουρίστες που φτάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Νάξο, αναφέρει το CNN οι αποταμιευτήρες έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Οι δύο δεξαμενές του νησιού που τροφοδοτούνται με βροχή συγκεντρώνουν τώρα περίπου 200.000 κυβικά μέτρα νερού (52,8 εκατομμύρια γαλόνια), μόλις το ένα τρίτο από αυτό που είχαν πέρυσι.

«Η κατάσταση είναι σίγουρα κακή», δήλωσε ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός. «Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την έλλειψη νερού που βιώνουμε», είπε στο CNN. Ωστόσο, ο τουρισμός επιδεινώνει το πρόβλημα αυξάνοντας τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Η Νάξος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό προς το παρόν, είπε ο κ. Λιανός, αν και ανησυχεί για αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες αναμένεται να κατέβουν στο νησί στη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού.

«Η έλλειψη νερού μετατρέπεται σε μείζον πρόβλημα για πολλές περιοχές της Ελλάδας, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης βιώσιμων πολιτικών για το νερό και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο τα νησιά είναι τα πιο ευάλωτα», δήλωσε ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής με ειδίκευση στη διαχείριση νερού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Συνδυάζουν την έλλειψη υδάτινων πόρων - ρηχούς υδροφόρους ορίζοντες, σπάνια ποτάμια ή φράγματα - με μια τεράστια αύξηση της ζήτησης νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε μεταξύ άλλων στο CNN.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή επιτείνουν την ανησυχία.

Όπως σημειώνει το CNNi «o περασμένος χειμώνας ήταν ο θερμότερος στη χώρα, σχεδόν κάθε μήνα καταγράφονταν λιγότερες από τις συνηθισμένες βροχοπτώσεις, ενώ συνολικότερα στην Μεσόγειο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

«Από τον Οκτώβριο, οι βροχοπτώσεις σε ορισμένα από τα νησιά είναι 40% χαμηλότερες από το συνηθισμένο, δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στην Τήνο, η παροχή νερού είναι επίσης σε κρίσιμο σημείο. Το νησί, που δεν έχει δεξαμενές όπως η Νάξος, κάλυπτε τις ανάγκες του με πηγάδια και γεωτρήσεις για να αντλήσει υπόγειες πηγές. Όμως αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς το νερό στεγνώνει, δήλωσε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς.

Οι αγρότες έχουν επίσης πληγεί σοβαρά. Δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από τα πηγάδια τους, είπε ο κ. Κροντηράς. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νάξο, φημισμένη για τις πατάτες της, όπου τα ξερά πηγάδια αναγκάζουν τους αγρότες να αναζητήσουν νερό αλλού, με υψηλότερο κόστος.

https://edition.cnn.com/2024/07/23/climate/greek-islands-water-crisis-climate-intl/index.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης