ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ επικύρωσε την έκδοση Τούρκου κρατούμενου που είχε καταγγείλει τον Ερντογάν για διαφθορά

Το ΣτΕ επικύρωσε την έκδοση Τούρκου κρατούμενου που είχε καταγγείλει τον Ερντογάν για διαφθορά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Πράσινο φως» για την έκδοση του 54χρονου Ali Yesildag στην Τουρκία, ο οποίος το 2023 κατήγγειλε δημόσια τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά μέσω οκτώ βίντεο στο Youtube άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του 54χρονου περί σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης που θα υποστεί και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.

Ο 54χρονος, ο οποίος αρχικά είχε στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο, εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου 2023, από Έλληνες συνοριοφύλακες σε αγροτική περιοχή των Φερών, να έχει περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια, διαβιβάστηκε στη χώρα μας, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος, αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Μπούρσας για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και την έκδοση του Ali Yesildag, στη γείτονα χώρα, προκειμένου να εκτελεστεί η από 1.6.2022 απόφαση του δικαστηρίου της Μπούρσας.

Με την εν λόγω απόφαση του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημερών (45,6 χρόνια) και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες. Καταδικάστηκε, σύμφωνα με το τουρκικό Ποινικό Κώδικα, για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο, συνεργασία με πολλά άλλα άτομα για την αγορά μεταφορά ή κατοχή όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια και της αρπαγής με όπλο σε νυκτερινές ώρες με άλλα άτομα.

Τα αδικήματα που του αποδίδονται αντιστοιχούν στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα με αυτά της ανθρωποκτονίας με δόλο, ληστείας, κλοπής, παράνομης κατοχής όπλων, κ.λπ.

Υπέρ της έκδοσης του Ali Yesildag στη γείτονα χώρα τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης με την οποία επικυρώθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι με την έκδοσή του στην Τουρκία υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα, όπως είναι αυτό της τρομοκρατίας, καθώς και να βασανιστεί, να έχει σκληρή απάνθρωπη μεταχείριση, κ.λπ.

Κι αυτό, γιατί στο παρελθόν είχε προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Ερντογάν ενώ, μετά τη διάρρηξη των σχέσεων αυτών, προέβη σε δημόσιες καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα σε βάρος του προέδρου της Τουρκίας και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, παραβιάζει την ΕΣΔΑ, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, το Διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σύνταγμα, κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ