ΕΛΛΑΔΑ

Η σημασία της Αυτοφροντίδας για το σύστημα υγείας και την οικονομία

Νοσηλεύτρια 

UNSPLASH

Ποια τα οφέλη της αυτοφροντίδας στις ζωές των Ελλήνων πολιτών; Με ποιον τρόπο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας; Πώς θα επηρεαζόταν η καθημερινή κλινική πρακτική αλλά και η ζωή των ασθενών αν δεν υπήρχαν τα σκευάσματα αυτοφροντίδας για την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών;

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, με τίτλο «Η συμβολή της Αυτοφροντίδας στο Σύστημα Υγείας και την Ελληνική Οικονομία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care) που είναι στις 24 Ιουλίου.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care) που είναι στις 24 Ιουλίου, ο κ. Καρέλος, όσον αφορά στη χώρα μας παρουσίασε στοιχεία που δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων.

Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη της αυτοφροντίδας, υπογράμμισε πως στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον ιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε ιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα.

Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα Αυτοφροντίδας.

Υπογραμμίζοντας επίσης την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας, ο κ. Καρέλος σημείωσε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Αναφερόμενος στη συνεχή συνεισφορά του κλάδου και στο μέλλον, ο κ. Καρέλος αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας που έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και €563 εκατομμύρια στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.

Ως αξιοσημείωτη χαρακτηρίστηκε τέλος, η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης

Ο ΕΦΕΧ είναι ένας Σύνδεσμος 21 φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, παραγωγή, διανομή και προώθηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, Συμπληρωμάτων Διατροφής και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Όραμα του Συνδέσμου είναι να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιή κόσμο, μέσα από ασφαλή, αποτελεσματική και καινοτόμο Αυτοφροντίδα. Κεντρική αποστολή του ΕΦΕΧ είναι να ενδυναμώσει τους πολίτες πάνω στην πρακτική της αυτοφροντίδας, για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τους αγαπημένους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης