ΕΛΛΑΔΑ

Λυγνού (HAPCO & DES): Η Ελλάδα χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια ετησίως

Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος HAPCO & DES και President Elect IAPCO 

Για τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο «χάρτη» του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού, το επίπεδο των υποδομών και την έλλειψη ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου μιλά, ανάμεσα σε άλλα, σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος HAPCO & DES (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων και Ειδικών Εκδηλώσεων Προορισμού) και President Elect IAPCO (Διεθνής Σύνδεσμος Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων).

Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση στον παγκόσμιο επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό, με την άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία να υπολογίζεται πως φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με την κ. Λυγνού, οι υποδομές της χώρας μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες διοργανώσεις. «Ενώ διαθέτουμε άριστες υποδομές για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων, εξαιρετικά συνεδριακά ξενοδοχεία και σύγχρονα συνεδριακά κέντρα όπως αυτό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης αλλά και πολλά άλλα στην περιφέρεια, οι υποδομές δεν επαρκούν σε αυτήν τη φάση ώστε να στεγάσουν μεγάλες διοργανώσεις», υπογραμμίζει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα συχνά να μην περιλαμβάνεται στη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων και εκδηλώσεων. Έτσι χάνονται περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και 100 εταιρικά events κάθε χρόνο. Σε οικονομικούς όρους, δε, λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας, δεν μπαίνουν στο ταμείο της χώρας μας έσοδα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπλέον, η κ. Λυγνού επισημαίνει την απουσία μητρώου καταγραφής συνεδρίων και εκδηλώσεων, το οποίο μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με τη Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρο HAPCO & DES και President Elect IAPCO:

Ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός αποτελεί μία από τις ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τι τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη;

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός κατατάσσεται στις ειδικές μορφές τουρισμού ενώ, σε διεθνές επίπεδο, η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων –the meetings industry, όπως αποκαλείται- αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της. Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερη βαρύτητα που κατέχει ο κλάδος παγκοσμίως. Όχι χωρίς λόγο αν ληφθούν υπόψη τα σημαντικά οφέλη του, αλλά και το γεγονός ότι ο κλάδος δεν ευνοεί μόνο τον τομέα του τουρισμού αλλά και αυτόν της ανάπτυξης, του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι αρκετά επίκαιρο το ζήτημα, την ώρα που συζητείται έντονα το ζήτημα του υπερτουρισμού. Ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλον στον ποιοτικό τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Για εμάς, τους επαγγελματίες του κλάδου, θεωρείται το «διαμάντι του ελληνικού τουρισμού». Ο συγκεκριμένος κλάδος συμβάλλει έως και 7 φορές περισσότερο από τον μαζικό τουρισμό στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, την εποχικότητα και την απασχόληση, προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου και προβάλλει τη χώρα διεθνώς σε ένα σημαντικό κοινό δίνοντας τη λύση στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για το «δυνατό χαρτί» στη διάθεση των κρατών τα οποία θα έχουν την ωριμότητα να το αξιοποιήσουν, καθώς έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ποιες χώρες αποτελούν τις μεγαλύτερες «ανταγωνίστριες»;

Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε, δυστυχώς, ολοκληρωμένη μελέτη με στοιχεία που απεικονίζουν την κατάταξη της χώρας μας, αλλά και τη δυναμική της, παρά τα συνεχή αιτήματα του HAPCO & DES για τη θέσπιση μητρώου καταγραφής συνεδρίων και εκδηλώσεων, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, βρισκόμαστε στη 47η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, με άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία έως και 2,5 δισ. ευρώ όταν, την ίδια ώρα, η Ισπανία βρίσκεται στη 12η με 30,7 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία στη 32η με 6,5 δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο πως η δυναμική μας είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό αποδεικνύεται μέσω της ζήτησης η οποία καταγράφεται και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω σημαντικής έλλειψης υποδομών και διαθεσιμότητας, υψηλών τιμών και, σίγουρα, έλλειψης εθνικού πλαισίου για τον κλάδο.

Ο κλάδος οφείλει να υποστηριχθεί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή -και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την πολιτεία. Είναι γεγονός ότι πλέον, λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας, η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και events που «αγγίζουν» ετησίως τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 26η στην Ευρώπη το 2023 από 51η το 2022.

Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, αφορούν σε συγκεκριμένο είδος συνεδρίων, ένα μικρό ποσοστό του συνολικού εθνικού κλάδου και η κατάταξη οφείλεται κυρίως σε ιδιωτική πρωτοβουλία των μελών της HAPCO & DES αλλά και των αποτελεσματικών προσπαθειών της Greek Meetings Alliance, της συνέργειας μεταξύ HAPCO & DES, Athens Conventions and Visitors Bureau και Thessaloniki Convention Bureau. Δεν απεικονίζουν σε καμία περίπτωση την κατάταξη που θα άξιζε στη χώρα.

Πιστεύετε ότι έχουν γίνει επαρκείς θεσμικές επενδύσεις για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού ή είναι πιο έντονη η ιδιωτική πρωτοβουλία;

Το πλάνο προβολής της εθνικής βιομηχανίας MICE της χώρας μας σχεδιάζεται και υλοποιείται πολύ δυναμικά με ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς εμείς οι επαγγελματίες του κλάδου, με ίδια μέσα και έξοδα, χρηματοδοτούμε και προετοιμάζουμε προτάσεις και καμπάνιες διεκδίκησης πολύ μεγάλων συνεδρίων και εκδηλώσεων σε βάθος δεκαετίας. Προωθούμε τη χώρα σε κοινό υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό στις συνεδριακές εκθέσεις και ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για την προσέλκυση σημαντικών έργων. Όλο αυτό χωρίς, ακόμα, κάποια συγκεκριμένη εθνική καμπάνια και εθνικό σχέδιο προβολής, που έχουμε αιτηθεί στον ΕΟΤ, αναμένουμε και ελπίζουμε να υλοποιηθεί εντός του 2024.

Είναι επίσης γεγονός πως τα γραφεία συνεδρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και η συνέργεια Greek Meetings Alliance, συμβάλλουν σημαντικά και αποτελεσματικά στην ποιοτική προβολή της χώρας ως κορυφαίο συνεδριακό προορισμό. Η σύσταση Εθνικού Convention Bureau είναι στις κεντρικές επιδιώξεις της συγκεκριμένης συνέργειας μεταξύ HAPCO & DES, This is Athens Conventions and Visitors Bureau και Thessaloniki Conventions Bureau, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί αναλυτικά οι προτάσεις μας στην πολιτεία.

Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης για τον κλάδο μας αν επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε τη φήμη της χώρας μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να μην μείνουμε πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό.

Οι υπάρχουσες υποδομές, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μπορούν να υποστηρίξουν και να προωθήσουν αυτή τη μορφή τουρισμού; Αν όχι, τι χρειάζεται να αλλάξει;

Ενώ διαθέτουμε άριστες υποδομές για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων, εξαιρετικά συνεδριακά ξενοδοχεία και σύγχρονα συνεδριακά κέντρα όπως αυτό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης αλλά και πολλά άλλα στην περιφέρεια, οι υποδομές δεν επαρκούν σε αυτήν τη φάση ώστε να στεγάσουν μεγάλες διοργανώσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τα συνεδριακά ξενοδοχεία στα νησιά και την περιφέρεια φιλοξενούν πολλαπλές εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις στις υπάρχουσες υποδομές που, συνήθως, ξεπερνούν τις προσδοκίες και σπάνε τα ρεκόρ συμμετοχών, γεγονός θετικό για τις διεθνείς ενώσεις που μας εμπιστεύονται.

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό, αν και εφόσον αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Είναι, όμως, ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει συνεδριακό κέντρο με χωρητικότητα άνω των 4.000-5.000 συνέδρων και δυνατότητα να στεγάσει διοργάνωση σε πάνω από 25 παράλληλες αίθουσες με επαρκή εκθεσιακό χώρο, αντίστοιχα.

Σημαντική έλλειψη η οποία, όλο και πιο συχνά, οδηγεί στο να αποκλείεται η χώρα μας από τη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων και εκδηλώσεων. Ένα Συνεδριακό Κέντρο τέτοιας δυναμικής, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, μπορεί να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη, όπως έγινε, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Δουβλίνου, της Βαρκελώνης, της Ρώμης, της Βιέννης και του Βερολίνου, και να προσφέρει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα, καθώς επίσης και να διευρύνει την εποχικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθούμε σε κάποια σημαντικά στοιχεία. Ετησίως, η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικά events. Ουσιαστικά, έχουμε απώλειες περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών τον χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών events ετησίως. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, κατ' έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και, αντίστοιχα, ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα εταιρικά events. Ο κλάδος διαθέτει δυναμική που δύναται να αγγίξει ακόμα και τα 6,5 δισ. δολάρια σε τζίρο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία που καταθέτουμε αποτελούν συντηρητική εκτίμηση καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μητρώο καταγραφής συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Τέλος, δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα του κλάδου είναι η εποχικότητα αλλά και οι κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες φέτος έφτασαν τις 80.000 από 60.000 πέρσι. Πώς μπορεί να συμβάλλει στην επίλυσή τους ο συνεδριακός τουρισμός;

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο τομέας συνεδρίων και εκδηλώσεων συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την καταπολέμηση της εποχικότητας, καθώς τα events διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, όπως και την αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται 50 τουλάχιστον επαγγέλματα.

Επιπλέον, δημιουργεί και αυξάνει τη ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών όπως διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές και δείπνα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, ενώ προωθεί και συνεισφέρει σημαντική στη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.

Τέλος, αξίζει αν σημειωθεί πως ο «συνεδριακός» επισκέπτης επενδύει στη χώρα έως και 7 φορές πάνω από τον απλό τουρίστα, είναι επισκέπτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου, ενισχύει την τοπική οικονομία συνδυάζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασκέδαση και μπορεί, αντίστοιχα, να αποτελέσει και ιδανικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον τουρισμό ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης