ΕΛΛΑΔΑ

Το «διάγραμμα της αλήθειας» για τον καύσωνα - Πότε επιστρέφουμε σε 35αρια

Υψηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας 

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, καθώς σταδιακά υποχωρεί ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, ωστόσο σειρά έχουν οι επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

Ειδικότερα, έως και την προσεχή Δευτέρα (22/07) θα επιμείνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου της ΕΜΥ που εκδόθηκε την Παρασκευή (19/07).

Το Σαββατοκύριακο ο καύσωνας θα επιμείνει με θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς κατά τόπους.

Μικρή «ανάσα» αναμένεται από την Τρίτη (23/07) καθώς θα ξεκινήσει η υποχώρηση της θερμοκρασίας και καθώς προχωρά η εβδομάδα η πτώση του υδραργύρου θα γίνει πιο αισθητή.

Δείτε live χάρτη:

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το «διάγραμμα της αλήθειας»

Ένας νέος κίνδυνος προβλέπεται, πριν την υποχώρηση του καύσωνα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη «ανοίγεται ένας νέος κίνδυνος, αυτός της θερμικής αστάθειας, των θερμικών καταιγίδων. Στη βόρεια Ελλάδα ειδικά το απόγευμα θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες».

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης σε αυτές τις περιπτώσεις η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτω στο έδαφος, εξατμίζεται με αποτέλεσμα οι κεραυνοί που πέφτουν μαζί με την βροχή δεν αποκλείται να προκαλέσουν κάποια επικίνδυνη φωτιά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΚΟΜΑ

Μερικά 24ωρα υπομονή θα πρέπει να κάνουμε σε ότι αφορά το έντονο και παρατεταμένο κύμα ζέστης μιας και προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται ικανοποιητική πτώση του υδραργύρου όπου σύμφωνα και με το «διάγραμμα της αλήθειας» φαίνεται να προσεγγίζουμε μετά από πολύ καιρό τα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι περίπου οι 35° βαθμοί κελσίου σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες.

Μάλιστα αυτή η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το Σαββατοκύριακο με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ!!!!

Ακολουθεί το «διάγραμμα της αλήθειας» για την πορεία της θερμοκρασίας όπου από τις 23 του μήνα και στη συνέχεια γίνεται έντονα φανερή η υποχώρηση του υδραργύρου πλησιάζοντας τους 35° περίπου βαθμούς (κόκκινη ευθεία) μια σχεδόν κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ:

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα (22-7-2024). Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Παρασκευή (19-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και πιθανόν τοπικά 40 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (20-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης