ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία

Συναγερμός για τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία
Pixabay

Φουντώνουν τα κρούσματα πανώλης στη Θεσσαλία. Μετά το πρώτο περιστατικό που εντοπίστηκε σε αιγοπρόβατα και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Καστράκι Μετεώρων. 

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο (18/7) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας «έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά».

Σύμφωναμε πληροφορίες στο Δομένικο Δομένικο Ελασσόνας, η πανώλη έχει χτυπήσει άλλλη μία μονάδα και ήδη 400 ζώα θα οδηγηθούν σε θανάτωση.

Στη Λάρισα μεταβάινει εσπεσμένα σήμερα (19/7) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωστας Τσιάρας.

Επέιγοντα μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμόζονται ζώνες επιτήρησης και ελέγχου τριών και 10 χιλιομέτρων , στις οποίες οι ειδικοί λαμβάνουν δείγματα για να δουν αν υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες μονάδες . Παρά τα μέτρα όμως, σχεδόν 9 μέρες μετά έχουμε άλλες δυο κοντινές μονάδες που προσβλήθηκαν και άλλη μια που επίσης εντοπίστηκε και αυτή στην Καλαμπάκα , τα ζώα της οποίας θα θανατωθούν σήμερα . Άρα σε 9 μέρες είχαμε 4 κρούσματα, δηλαδή 4 μονάδες που είχαν προσβληθεί στην ίδια περιοχή

Και στην περίπτωση της Ελασσόνας εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα με την Καλαμπάκα:

1) Ζώνη Προστασίας 3 χλμ: Αμούρι, Δομένικο, Πραιτώρι, Μαγούλα

2) Ζώνη Επιτήρησης 10 χλμ: Κεφαλόβρυσο, Αγιονέρι, Παλαιόκαστρο, Ευαγγελισμός, Συκιά, Βερδικούσια, Αμπέλια, Παλιάμπελα, Βλαχογιάννι, Στεφανόβουνο, Αετοράχη, Γαλανόβρυση, Λέυκη, Μεσοχώρι, Καλύβια Ανάληψης, Παλιασκιά. Αυτές είναι οι περιοχές επιτήρησης. Η εξάπλωση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία περίπτωση καθώς η περιοχή της Ελασσόνας συνορεύει με άλλη μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή , τα Γρεβενά .

Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο θα μετάσχουν ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, οΓενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επισκεφθούν τη Λάρισα όπου θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Πώες ήρθε στη χώρα ο ιός

Οι αρχές προσπάθησαννα βρουν την διαδρομή που ακολούθησαν από τον Έβρο τα άρρωστα ζώα τα οποία μόλυναν ολόκληρες μονάδες.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα άρρωστα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και οδηγήθηκαν σε μονάδα του Ν. Τρικάλων η οποία τα διέθεσε σε κτηνοτρόφους.

Κουρέτας: Εισαγωγή λαθραίων ζώων

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτας «Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά», σημείωσε.

Ο Περιφερειρχης Θεσσαλίας ζήτησε από το υπουργείο να κηρύξει την Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , ώστε με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουν γρηγορότερα και απλούστερα οι διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ