ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη διάθεση κατοικιών εντός του Δήμου Αθηναίων του Προγράμματος «ΚΑΛΥΨΗ»

AKINITA

INTIME

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκ. ευρώ, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας και φορέας διαχείρισης είναι ο ΟΠΕΚΑ εκ μέρους του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:

  • πολύτεκνες οικογένειες,
  • τρίτεκνες οικογένειες,
  • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,
  • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  • μονογονεϊκές οικογένειες,
  • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,
  • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)
  • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για (3) τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Η εξασφάλιση στέγης για τις ευάλωτες ομάδες και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε σχετική επισφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας και ειδικά για το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φροντίσουμε οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, νέους ανθρώπους χωρίς σπίτι δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το στεγαστικό είναι ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα και έχουμε πλήρη συνείδηση της δυσκολίας ανεύρεσης και συντήρησης ενός σπιτιού.

Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υλοποιούνται εννέα διαφορετικά προγράμματα, επιδότησης ενοικίου και εξασφάλισης στέγης για ευάλωτες ομάδες, απόκτησης σπιτιού για νέους με προνομιακή χρηματοδότηση από το κράτος, ανακαίνισης και διάθεσης χιλιάδων κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση κ.α».

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητά τους είχαν ήδη ενταχθεί στο «ESTIA II» και στο πρόγραμμα «ESTIA 2021».

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν είτε σε έντυπη μορφή στο Γραφείο Πρωτόκολλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Δήμου Αθηναίων (ταχυδρομική διεύθυνση: Λιοσίων 22, Αθήνα, ΤΚ 10438, 2ος όροφος), είτε σε ηλεκτρονική μορφή στο email: t.geniko.protokolo@athens.gr έως την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από:

Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν τη μίσθωση των ακινήτων.

Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γραφείο Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Δήμου Αθηναίων ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς

ή ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο email t.geniko.protokolo@athens.gr )

Οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022) θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

Συνολικά 44 Δήμοι μετέχουν στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» έχουν ενταχθεί 300 ακίνητα σε 44 δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπογεγραμμένα μισθωτήρια υπάρχουν για 184 διαμερίσματα και σπίτια
  • Ο αριθμός των ωφελούμενων, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 380 εκ των οποίων τα 151 είναι παιδιά, οι 29 με αναπηρία 67% και άνω
  • 2 γυναίκες οι οποίες προέρχονται από Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας.
  • Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Αθηναίων:
  • Έχουν ενταχθεί 72 ακίνητα στο πρόγραμμα.
  • Έχουν στεγαστεί 44 οικογένειες / 73 ωφελούμενοι.

Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι μετά την κατάταξη των νοικοκυριών, μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν. Οι Δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών, αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους, ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης