ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο Σοφικό - Στη μάχη 140 πυροσβέστες και 22 εναέρια μέσα

Πυρκαγια στο Σοφικό Κορινθίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας στην περιοχή Άγιος Βλάσης, με τη μάχη να δίνει αυτή τη στιγμή, ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που απαρτίζεται από 140 πυροσβέστες και συνολικά 22 εναέρια μέσα. 

Παρόλο που η φωτιά φαίνεται να κινείται σε δύο μέτωπα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν και έφθαναν μέχρι και τα 7 μποφόρ, έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης. Τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εικόνα της φωτιάς φαίνεται να είναι καλύτερη, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ κινείται προς δύο μέτωπα, το ένα προς Επίδαυρο και το άλλο προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο. Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν κινδυνεύουν οικισμοί και η κατασκήνωση της περιοχής.

«Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί. Είναι σε εξέλιξη, όπως και σε εξέλιξη είναι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό της. Έχει ενεργοποιηθεί το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Έχουμε δει ήδη στο σημείο και διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση «Λαρίσι» και, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επεκτάθηκε γρήγορα προς Δήμαινα, ένα χωριό κοντά στην Επίδαυρο.

Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με μηχανήματα έργου του στρατού και των ΟΤΑ γίνεται διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά.

Στο μεταξύ ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 37 οχήματα και από αέρος 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Στο σημείο επιχειρούν και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και δεκάδες εθελοντές, διανοίγοντας σε συνεργασία με τους πυροσβέστες αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην ξεφύγει το μέτωπο προς οικισμούς.

Πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Κορινθίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Τα Canadair πετούν ιδιαίτερα χαμηλά, στην προσπάθεια να δαμάσουν το πύρινο μέτωπο ενώ στην περιοχή έχουν πέσει κατά τόπους μεγάλες ποσότητες ροζ επιβραδυντικού υγρού.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Σοφικού με προτροπή να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες

Κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης και με τις φλόγες να περνούν τα δύο μέτρα, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος τραυματίστηκαν με θλαστικά τράμματα από πτώση ενώ ένας εποχικός υπάλληλος έχει εγκαύματα μικρού βαθμού στα χέρια και στο πρόσωπο.

Πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Κορινθίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Στο σημείο βρίσκεται ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Σωτήρης Μουρίκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μανωλάκης.

Στην περιοχή μετέβη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Επιδαύρου

Στο μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου. Σύμφωνα με την αστυνομία, η διακοπή της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης έως τη διασταύρωση της Δήμαινας.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης Κορινθίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κατασκήνωσης «The Ranch» που βρίσκεται στην περιοχή, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη εστία εμφανίστηκε κοντά στον δρόμο προς Επίδαυρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης