ΕΛΛΑΔΑ

Ο τιμοκατάλογος των μπράβων - Τα ποσά που εισέπρατταν για εκβιασμούς και «προστασίες»

Ο τιμοκατάλογος των μπράβων - Τα ποσά που εισέπρατταν για εκβιασμούς και «προστασίες»

Η μεταγωγή συλληφθέντων στις δικαστικές Αρχές

ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

Ειδικό τιμοκατάλογο για τους εκβιασμούς και τις εισπράξεις σε καταστήματα, αλλά και τις «εργολαβίες» για ξυλοδαρμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών είχαν καταρτίσει τα μέλη του κυκλώματος των μπράβων, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Από την έρευνα των Αρχών προέκυψε ότι από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μέλη της συμμορίας ζητούσαν «ταρίφα» 300 έως 500 ευρώ το μήνα και σε καταστήματα με μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά και από νυχτερινά κέντρα, ο τιμοκατάλογος της «προστασίας» έφτανε μέχρι τα 5.000 ευρώ.

Οι διακριτοί ρόλοι και η ομάδα κρούσης

Η εγκληματική οργάνωση είχε διακριτούς ρόλους και χωριζόταν σε μια ομάδα κρούσης, όπως την έλεγαν, ενώ υπήρχαν και εισπράκτορες που αναλάμβαναν την παραλαβή των χρημάτων και την παράδοσή τους σε ηγετικά στελέχη.

Στις περιπτώσεις που χρειαζόταν στον «πόλεμο της νύχτας» να τα βάλουν με κάποια άλλη ομάδα, τότε αναλάμβανε μια άλλη ομάδα μέσα στην εγκληματική οργάνωση, που ήταν αυτή που τοποθετούσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή τις χειροβομβίδες για να προκαλέσουν ζημιά στην αντίπαλη ομάδα.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν πολλές εμπρηστικές ενέργειες, οι οποίες, αποδίδονται στην δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, και το Εκβιαστών ψάχνει στοιχεία για να διευρύνει το κατηγορητήριο.

Το ενδιαφέρον επίσης των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει κεντρίσει η επαφή που είχε χούλιγκαν, που έχει συλληφθεί και είναι ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος και ο οποίος φαίνεται να είχε αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα με εμπόρους ναρκωτικών.

Το «μεγάλο αφεντικό» και οι συνομιλίες για την κατάσταση στη νύχτα

Στο μεταξύ στις καταγεγραμμένες συνομιλίες τους από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλούσαν «μεγάλο αφεντικό» τον δολοφονημένο άνθρωπο της νύχτας έξω από το βενζινάδικό του στο Νέο Κόσμο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των εκβιαστών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής.

Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους συνομιλίες τις οποίες σχολιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη νύχτα μετά τη δολοφονία του συγκεκριμένου ατόμου, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά «όσο ζούσε επικρατούσε ειρήνη ανάμεσα στις ομάδες της νύχτας» ενώ δεν διστάζουν να αναφερθούν και σε γνωστό κακοποιό έγκλειστο των φυλακών.

Τα μέλη των εκβιαστών χρησιμοποιούσαν πολλές φορές κωδικοποιημένες φράσεις αποφεύγοντας ονόματα, ενώ όλες τους οι συνομιλίες γίνονταν σε διαδικτυακές εφαρμογές.

Από τα πιο σοβαρά χτυπήματα

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι ένα από τα πιο σοβαρά χτυπήματα των Υπηρεσιών Ασφαλείας στη νύχτα που αποδεικνύει όμως και τα συγκοινωνούντα δοχεία χούλιγκαν ομάδων με παράλληλη δράση της νύχτας.

Οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν την εξάρθρωσή της μετά την επιχείρηση του Εκβιαστών, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν συλληφθεί πριν δύο ημέρες στη συμπλοκή με πυροβολισμούς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η συμπλοκή εκείνη ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε φατρίες χούλιγκαν της ίδιας ομάδας.

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφαλείας δεχόταν καταγγελίες από καταστηματάρχες για τη δράση του επικίνδυνου κυκλώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ