ΕΛΛΑΔΑ

Ποιον αποκαλούσαν «μεγάλο αφεντικό» τα μέλη των εκβιαστών που συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ.

Η στιγμή που δύο μέλη του κυκλώματος εκβιαστών τοποθετούν βόμβα

CNN GREECE

«Μεγάλο αφεντικό» αποκαλούσαν στις καταγεγραμμένες συνομιλίες τους από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. τον δολοφονημένο άνθρωπο της νύχτας έξω από το βενζινάδικό του στο Νέο Κόσμο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των εκβιαστών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. 

Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους συνομιλίες τις οποίες σχολιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη νύχτα μετά τη δολοφονία του συγκεκριμένου ατόμου, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά «όσο ζούσε επικρατούσε ειρήνη ανάμεσα στις ομάδες της νύχτας» ενώ δεν διστάζουν να αναφερθούν και σε γνωστό κακοποιό έγκλειστο των φυλακών.

Τα μέλη των εκβιαστών χρησιμοποιούσαν πολλές φορές κωδικοποιημένες φράσεις αποφεύγοντας ονόματα, ενώ όλες τους οι συνομιλίες γίνονταν σε διαδικτυακές εφαρμογές.

Όλη η δράση των εκβιαστών με ξυλοδαρμούς και βόμβες

Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι ένα από τα πιο σοβαρά χτυπήματα των Υπηρεσιών Ασφαλείας στη νύχτα που αποδεικνύει όμως και τα συγκοινωνούντα δοχεία χούλιγκαν ομάδων με παράλληλη δράση της νύχτας.

Οι ελληνικές Αρχές κατάφεραν την εξάρθρωσή της μετά την επιχείρηση του Εκβιαστών, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν συλληφθεί πριν δύο ημέρες στη συμπλοκή με πυροβολισμούς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τα ξεκαθαρίσματα στις κερκίδες

Η συμπλοκή εκείνη ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε φατρίες χούλιγκαν της ίδιας ομάδας.

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφαλείας δεχόταν καταγγελίες από καταστηματάρχες για τη δράση του επικίνδυνου κυκλώματος.

Μετά από επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, οι Αρχές «14 άτομα μέλη εγκληματικής οργάνωση (11 ημεδαποί και τρεις αλλοδαπούς). Μέχρι τώρα εξιχνιάσθηκαν επτά εκβιάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τέσσερις εμπρησμοί καταστημάτων, ένας εμπρησμός οχήματος, μια έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων, μια έκρηξη σε οικία, μια έκρηξη σε κατάστημα και μια σωματική βλάβη πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες σε οικίες στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Οκτώ πιστολιά, δυο περίστροφα, δυο τυφέκια, έντεκα χειροβομβίδες, πλήθος φυσιγγίων και μαχαιριών, δυο αλεξίσφαιρα γιλέκα, 800 γραμμάρια κοκαΐνη, δυο κιλά κάνναβη, έντεκα αυτ/τα, έντεκα μοτ/τες εκ των οποίων μια κλεμμένη και μια παραποιημένη και το χρηματικό ποσό των 248.090 ευρώ».

Οι Αρχές Ασφαλείας έκαναν ταυτόχρονες επιχειρήσεις στα σπίτια των συλληφθέντων όπου βρήκαν το οπλοστάσιο και τα χρήματα και διαπίστωσαν ότι «η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ήτοι Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρουπόλεως, Αθηνών, Εξαρχείων, Ψυρρή, Κεραμεικού (Γκάζι), Ταύρου, Καλλιθέας, Πατησίων, Νέας Σμύρνης, Λυκόβρυσης, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Μελισσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Γέρακα, Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Πειραιώς, Κορυδαλλού και Ελληνικού παρέχοντας «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση».

Εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Αρχές «κατά την διάρκεια της Προανάκρισης για την δράση της Εγκληματικής Οργάνωσης, προέκυψε, ότι τα μέλη της τέλεσαν έτερες ειδεχθείς πράξεις, όπως εμπρησμούς, εκρήξεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών».

«Μάλιστα, τις πράξεις αυτές τέλεσαν με σκοπό την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στις περιοχές δράσης τους, έναντι αμοιβής, απαξιώνοντας και ευτελίζοντας πλήρως την ανθρώπινη ζωή και την ατομική περιουσία των θυμάτων».

«Στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται με την προστασία και την «φύλαξη» των νυχτερινών καταστημάτων, παρατηρήθηκε επιπλέον ένα ευρύ φάσμα απασχόλησης τους σε εκδηλώσεις, αθλητικές, μουσικές ή άλλες, στις οποίες καλούνται από τους διοργανωτές για να τις περιφρουρούν τις εκδηλώσεις και να επέμβουν σε τυχόν επεισόδια που προκληθούν μεταξύ θαμώνων, τον έλεγχο πρόσβασης στους χώρους και εν γένει στις εγκαταστάσεις που λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις, την διασφάλιση των υπαλλήλων κλπ».

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. κατά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης

ΕΛ.ΑΣ.

«Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι τα ανωτέρω μέλη παρέχουν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα, ως «σωματοφύλακες» και δεδομένης της φήμης που απέκτησαν από την ενασχόληση τους με την «νύχτα» και την «προστασία» των καταστημάτων, πολλές φορές τους αναθέτονταν να επιληφθούν ως ενδιάμεσοι επιλύοντας, προσωπικές διαφορές προσώπων, με την απειλή ή και συχνά την χρήση βίας, υπέρ του εντολοδόχου τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης