Προβλέψεις για «καυτό» Αύγουστο - Πού και πότε θα σημειωθούν 43άρια τις επόμενες ημέρες
Ανανεώθηκε:
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ειδικότερα, μέχρι την Παρασκευή 19/07, θα συνεχιστεί ο αφόρητος καύσωνας των τελευταίων ημερών. Τους 42 βαθμούς Κελσίου έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, σήμερα, Δευτέρα 15/07, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για την Τρίτη 16/07. Η κορύφωση του φαινομένου προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 43 βαθμούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Meteo / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έντονη ζέστη που βιώνουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ θα έχει ανάλογη συνέχεια και τον Αύγουστο, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι μετεωρολόγοι.
Συγκεκριμένα, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (υμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδοθηκαν μέσα στον Ιούλιο.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, συμφωνα με το 95% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.
«Επιμένουν και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για κορύφωση της έντονης ζέστης στα μέσα της νέας εβδομάδας με τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας να προσεγγίζουν τους 42° με 43°, ανατολικότερα και νοτιότερα τους 38° με 40° με τα κεντρικά τμήματα του Αιγαίου μας να απολαμβάνουν τη δροσιά του φυσικού κλιματιστικού που λέγεται μελτέμι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Τους 42 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία σήμερα
Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 15/07 η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Ειδικότερα, το μεσημέρι, καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Ηλιόλουστο Κιλκίς (42.0 °C) και ακολούθησε η Πλαγιά Κιλκίς (41.8 °C) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (41.6 °C).
Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 153 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~30%). Επίσης η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 34.8 °C συμπληρώνοντας 8 συνεχόμενες ημέρες με μέση μέγιστη θερμοκρασία άνω των 34.0 °C.
Σε ανάρτησή του, ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, συγκρίνοντας την κατάσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτιμά θα πρέπει να θεωρούμαστε και «τυχεροί», αφού οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών δεν είναι τόσο μεγάλες όσα σε άλλα σημεία.
«Ενώ η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα κατά 1-2°C ( Ιβηρική) η Ανατολική Ευρώπη βιώνει θερμοκρασίες κατά 10 με 12°C πάνω από τα κανονικά . Θα πρέπει να θεωρούμαστε "τυχεροί" με τις θετικές αποκλίσεις να μη ξεπερνούν τους 5 με 7 °C από τις κανονικές».
Πώς θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας συνεχίζουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι την Παρασκευή (19-7-2024).
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες κυρίως την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη (16-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και πιθανώς την Τετάρτη τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (19-7-2024) κυρίως στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας και η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και προβλέπεται να φτάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.