ΕΛΛΑΔΑ

PIF: Τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας - Να διατηρηθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση

PIF

Τριετές σύμφωνο συνεργασίας και ένα μείγμα χρηματοδότησης με αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου η καινοτομία να συνεχίσει να στηρίζει τον ασθενή και τα συστήματα υγείας, προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι 26 εκπρόσωποι του Pharma Innovation Forum, των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με 4.000 εργαζομένους και με έμφαση στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.

Καθώς οι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής αγγίζουν πλέον τον ασθενή, και στην πλήρη διάθεση των Ελλήνων ασθενών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκεται μόλις το 25% των καινοτόμων φαρμάκων με έγκριση του ΕΜΑ, η ανάγκη για εξυγίανση της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχευση τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και την παρακολούθηση σε real time της δαπάνης, καθίσταται αναγκαιότητα από το PIF.

«Θέλουμε ένα περιβάλλον, που να ευνοεί την καινοτομία», υποστηρίζουν οι επικεφαλής του, σημειώνοντας, ότι η υφιστάμενη φαρμακευτική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς το σύστημα υγείας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, από ανισότητες στην κατανομή των πόρων, (Το 2023, η υπέρβαση εκτιμάται 74% στα νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα, 62% στα καινοτόμα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και 44% στα προϊόντα λιανικής), από έλλειψη σταθερότητας & προβλεψιμότητας και από καθυστέρηση στα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης.

Αυτό τόνισαν σήμερα οι εκπρόσωποι του PIF, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. «Και όταν λέμε καινοτομία, δεν μιλάμε για θεωρία, όπως τόνισε η πρόεδρος του PIF κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Κωτσιόπουλος, καθώς οι επενδύσεις στην καινοτομία, αλλάζουν την Ελλάδα, αφού μειώνονται σημαντικά οι νοσηλείες, τα χειρουργεία και καταγράφεται μία καλή υγεία- και επομένως παραγωγικά χρόνια- για τον ασθενή.

Όπως τόνισαν ακόμη οι εκπρόσωποι του PIF:

Τα σημειώματα που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές αγγίζουν ύψη ρεκόρ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα, π.χ. ΑΜΚΑ.

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν θέμα βιωσιμότητας. Η φαρμακευτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται, πάρα τα κυβερνητικά μέτρα, που σημαίνει ότι οι προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης μέσω του RRF δεν θα μειώσουν αρκετά τις υποχρεωτικές επιστροφές.

Η εκτόξευση της δαπάνης του ΙΦΕΤ είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ.

Η πίεση στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία και αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις θα επιδεινώνεται συνεχώς.

Το τριετές Σύμφωνο Συνεργασίας του PIF

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που προτείνει το Pharma Innovation Forum, έχει τους εξής άξονες:

  • Είναι προϊόν συναπόφασης και εκπροσωπείται από τριμερές σχήμα από την πλευρά της Κυβέρνησης (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης) και PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και με τις ενώσεις ασθενών.
  • Παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα, μέσω ενός πλάνου δράσης τριετούς ορίζοντα.
  • Περιέχει συγκεκριμένους στόχους, πολιτικές, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και KPIs.
  • Ενδεικτικές περιοχές δεσμεύσεων από την πλευρά της Πολιτείας: α) Επαρκής προϋπολογισμός φαρμάκου με προσθήκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης), ανακατομή πόρων μεταξύ καναλιών με σκοπό τη σύγκλιση της υπέρβασης και θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών εταιρειών στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης συνυπευθυνότητας, β) Δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της κατανάλωσης με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία –όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα- και ενίσχυση πολιτικών υποκατάστασης, γ) Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων συμψηφισμού clawback έναντι R&D επενδύσεων.
  • Ενδεικτικές περιοχές δεσμεύσεων από την πλευρά της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας: α) Εντατικότερο επενδυτικό αποτύπωμα στην κλινική έρευνα, β) Συνεργασία σε προγράμματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και προσέλκυσης επενδύσεων (PIF Big Data / RWD Program, PIF Accelerator για την παροχή τεχνογνωσίας για την αποδοτικότερη χρήση της φαρμακευτικής περίθαλψης).
  • Το Pharma Innovation Forum εκκινεί τον δημόσιο διάλογο για το Σύμφωνο Συνεργασίας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συνεργασία για την υλοποίηση αυτού του οράματος ως τη βάση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης