ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για την υπόθεση με τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για την υπόθεση με τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου

ΙΝΤΙΜΕ/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Να κηρυχθεί ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε επίσης μαζί να κηρυχθούν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης.

Η υπόθεση αφορά την υπογραφή συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκε μαύρο χρήμα, με το βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας, να έχει υποπέσει σε παραγραφή.

«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ανδρέας Μπάρδης μετείχε στη διαδικασία ως μεταφορέας μετρητών.

«Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking. Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, διά της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από πού έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ακόμη να μη γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Παπαντωνίου αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στον Νίγηρα, που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε, είπε, και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ, το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του, την οποία είχε διευκολύνει, και του το επέστρεψε από το 1993 έως το 1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων, όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ