ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας διαρκείας δοκιμάζει τους πολίτες - 40αρια μέχρι τις 25 Ιουλίου

Καύσωνας διαρκείας δοκιμάζει τους πολίτες - 40αρια μέχρι τις 25 Ιουλίου

Ο παρατεταμένος καύσωνας οδηγεί τους ανθρώπους στις παραλίες

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς το Σαββατοκύριακο να δοκιμάζουν τους πολίτες. Το γεγονός που ανησυχεί τους μετεωρολόγους είναι ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη (17&18/7) όπου ο υδράργυρος θα ανέβει και άλλο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την επιστροφή των μελτεμιών από Δευτέρα (15/7) και την ξηρασία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση πυρκαγιών με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΜΥ, σε έκτακτο δελτίο αναφέρει πως ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.



Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ, θα δούμε και 43άρια την ερχόμενη εβδομάδα σε δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.

Το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, αναφέρει:

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

1.Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και
τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και
τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42
βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.

Υψηλές θερμοκρασίες και το βράδυ

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας σε πολλές περιοχές της χώρας εν μέσω του κύματος καύσωνα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με την θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέφτει ακόμη και κάτω από του 30°C.

meteo.jpg

meteo.gr

Από την πλευρά του το meteo.gr, τονίζει πως η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για συνεχόμενες ημέρες, ξεπερνώντας ακόμα και τους 38-40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης να είναι συνήθως τρεις με τέσσερις βαθμούς, ψηλότερη από ό,τι στην περιφέρεια της πόλης. Στην Αθήνα χτες, ανάμεσα στην Κηφισιά ή το Μαρούσι και στο κέντρο, η θερμοκρασία ήταν έξι βαθμοί.

Η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε: «θερμαίνεται το πρωί μαζεύει όλη την ηλιακή ακτινοβολία αλλά είναι αργότερα το βράδυ που εκπέμπεται αυτή η θερμική ακτινοβολία προς τα πάνω και έτσι και οι δορυφόροι μπορούν να την καταγράψουν. Οι περιοχές οι πυκνοκατοικημένες που έχει όλη τη συγκέντρωση του πληθυσμού και επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας ιδιαίτερα το βράδυ».

Τι έδειξαν οι θερμικές κάμερες

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι και στους 160 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία της ασφάλτου στο κέντρο της Αθήνας όπως κατέγραψε θερμική κάμερα, ενώ ακόμη πιο εξωπραγματικές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται πάνω σε οχήματα.

Ακόμα πιο υψηλές όμως είναι οι θερμοκρασίες που εντόπισε η θερμική κάμερα πάνω στα μεταλλικά σημεία μοτοσικλέτας, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και 280 βαθμούς Κελσίου.

Φυσικά όπου βρίσκονται δέντρα, βλάστηση και σιντριβάνια, εντοπίζονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη το Σάββατο

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πρόσκλησης πυρκαγιάς για το Σάββατο (13/7) σε ολόκληρη την Κρήτη σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου.

Επίσης υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη νότια και βόρεια Πελοπόννησο, στην Δυτική Ελλάδα, στην Στερεά αλλά και στον Έβρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ