ΕΛΛΑΔΑ

Είδος πολυτελείας το νερό στη Νάξο λόγω λειψυδρίας - Στέρεψε ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας

INTIME NEWS /ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η Νάξος, όπου ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού έχει στερέψει, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του ΑΝΤΕΝΝΑ, η δημοτική αρχή ζητά απο τους μόνιμους κατοίκους και τους ξενοδόχους να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες και απειλεί με κόψιμο της υδροδότησης όπου διαπιστώνεται κατασπατάληση.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού στη Νάξο, ο οποίος όπως βλέπετε είναι σχεδόν άδειος. Και ναι μεν είναι ένα από τα πιο ξηρά Κυκλαδονήσια, αλλά είναι από τα πιο δημοφιλή με το νησί να βουλιάζει από τουρίστες αλλά το νερό να είναι είδος πολυτελείας με τα πηγάδια να έχουν μπει σε λειτουργία.

Η δημοτική αρχή πλέον έχει βάλει σε εφαρμογή όλα της τα όπλα καθώς οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.
Πλέον οι αφαλατώσεις έχουν ριχτεί στη μάχη κατά της λειψυδρίας.

Ο Δημήτρης Λιανός δήμαρχος Νάξου ανέφερε: «Ειχαμε μια αφαλάτωση των 1.000ων κ. τοποθετήσαμε άλλη μία 1.000 κυβικά. Και τώρα άλλη μια έτσι ώστε χωριά και παραλίες να έχουν. Επίσης νοικιάζουμε γεωτρήσεις έχει και ο δήμος ανοίχθηκαν κι άλλες με υποδείξεις μας».

Αυτές είναι και οι μονάδες αφαλάτωσης που μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία. Τραβάνε νερό από τη θάλασσα το οποίο φιλτράρεται ώστε να απομακρυνθούν ξένα σωματίδια, φύκια και άμμος. Φιλτράρεται εκ νέου και μέσα από ειδικές μεμβράνες και διαχωρίζεται ξανα. Αφαιρείται το θαλασσινό αλάτι και το αλμυρό νερό επιστρέφει στη θάλασσα. Αυτό που ζητούν οι αρχές και οι κάτοικοι είναι μια μόνιμη αφαλάτωση 5.000ων κυβικών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Σε ανακοίνωση του ο δήμος ζητά από τους κατοίκους - να μην χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης, για τις πισίνες και το πότισμα-να επισκευάζονται αμέσως οι διαρροές-να μην υπάρχει σπατάλη νερού για το κατάβρεγμα αυλών-να χρησιμοποιούνται σφουγγαρίστρες και όχι λάστιχα- να δοθεί προσοχή σε καζανάκια -πλύσιμο αυτοκινήτων- τα πλυντήρια (ρούχων και πιάτων) να μπαίνουν σε οικονομικά προγράμματα- όπου διαπιστώνεται κατασπατάληση τότε η σύνδεση θα κόβεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης