ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον ΕΟΠΥΥ

Pixabay

Την έντονη διαμαρτυρία του για την επιβολή ποινών στον ιατρικό κόσμο προκειμένου να στελεχώσουν το σύστημα υγείας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ζητάει την εφαρμογή πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση και διάλογο για την κάλυψη των κενών σε μονάδες υγείας στην περιφέρεια.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ζητά να αποσυρθεί εγκύκλιος που προβλέπει τον έλεγχο της συνταγογράφησης των γιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, «με αντιεπιστημονικά γεωγραφικά και στατιστικά κριτήρια, χωρίς την εφαρμογή πρωτοκόλλων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο του συστήματος».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ, μετά από 12 χρόνια λειτουργίας, «όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια. Η αδυναμία εφαρμογής τους από τον φορέα έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της δαπάνης και σε άδικα οριζόντια μέτρα, όπως το claw back που είναι η εύκολη λύση».

Το ΔΣ του ΙΣΑ επισημαίνει ότι «είναι εναντίον σε οποιοδήποτε απόφαση που θέτει, υπό την απειλή ποινών, τον ιατρικό κόσμο προ τετελεσμένων γεγονότων, στην άσκηση του λειτουργήματός του και ανατρέπει βίαια και αυθαίρετα τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές του». Ζητάει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των διοικητών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης και θέτει τις δυνάμεις του στη διάθεση αυτής της προσπάθειας.

Όπως υπογραμμίζει, το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό στις οικονομικές απολαβές και στις επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να προσελκύσει τους γιατρούς να το στελεχώσουν.

«Αντίθετα, η επιβολή μέτρων και ποινών θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής του ιατρικού κόσμου στο εξωτερικό και σε περαιτέρω υγειονομική αποδυνάμωση της περιφέρειας», καταλήγει ο ΙΣΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης