ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τέλη Ιουλίου η έξαρση κορωνοϊού - Τι ισχύει για το νέο στέλεχος FLiRT

Μέχρι τέλη Ιουλίου η έξαρση κορωνοϊού -  Τι ισχύει για το νέο στέλεχος FLiRT
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα συνεχιστεί η έξαρση του κορωνοϊού σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορωνοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση», τόνισε μιλώντας στο «Mega».

Σημαντικό να ξεκινά άμεσα η αντιική αγωγή

Απευθυνόμενη στις ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα, η κ. Παγώνη είπε πως μόλις νοσούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για να ξεκινήσουν αντιική αγωγή.

«Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο

Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊου που ονομάστηκε FLiRT, η κ. Παγώνη εξήγησε πως μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό, όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά και προκαλούσαν γρήγορα επιπλοκές.

«Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά δε θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».

ΠΟΥ: 1.700 θάνατοι από κορωνοϊό την εβδομάδα παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/07) ότι η Covid-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο και κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δυο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Covid-19 έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.