ΕΛΛΑΔΑ

«Καμίνι» η χώρα το επόμενο 15νθήμερο: Οι τρεις φάσεις του καύσωνα - Η προειδοποίηση της ΕΜΥ

«Καμίνι» η χώρα το επόμενο 15νθήμερο: Οι τρεις φάσεις του καύσωνα - Η προειδοποίηση της ΕΜΥ
AP Photo/Yorgos Karahalis

Ασφυκτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα σήμερα, Παρασκευή (12/7), με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 41 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή για το κύμα ζέστης που θα «κατακλύσει» τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Ειδικότερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το κύμα ζέστης οφείλεται στις θερμές αέριες μάζες που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (19/7).

Οι περιοχές που αναμένεται να «ψηθούν» περισσότερο στις ηπειρωτικές περιοχές της Επικράτειας και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θράκη, το Ιόνιο, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος.

Οι τρεις φάσεις του καύσωνα

Από τρεις φάσεις αναμένεται να περάσει η κίνηση των θερμών αέριων μαζών που προκαλούν τον καύσωνα στη χώρα μας, όπως τονίζει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη φάση, την οποία διανύουμε αυτές τις ημέρες φέρνει ισχυρά μελτέμια στα ανατολικά, και ζέστη στα δυτικά και τα βόρεια.

Η δεύτερη φάση αναμένεται την επόμενη Τετάρτη (17/7), όπου ο καύσωνας θα κορυφωθεί και θα εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η τρίτη φάση αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και τελικά θα υποχωρήσει η θερμική έξαρση.

«Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη περιοχή μας είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη» εξηγεί, με τις υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα Βορειοδυτικά τμήματα και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, που επηρεάζουν και τη χώρα μας» σημείωσε ο ίδιος.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

Έντονη θερμική επιβάρυνση σε 12 περιοχές

Η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στη χώρα μας, ξεπερνώντας ακόμα και τους 38-40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, όπως αναφέρεται στο Meteo, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

HEAT-ALARM

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία).

Έως και 160 βαθμούς κατέγραψε θερμική κάμερα στην Αθήνα

Στο μεταξύ, μέχρι και στους 160 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία της ασφάλτου στο κέντρο της Αθήνας όπως κατέγραψε θερμική κάμερα, ενώ ακόμη πιο εξωπραγματικές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται πάνω σε οχήματα.

Η θερμική κάμερα του Up Stories, περιηγήθηκε στους δρόμους της Αθήνας και κατέγραψε ποια είναι όμως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κινούνται στους δρόμους της με καύσωνα.

Ακόμα πιο υψηλές όμως είναι οι θερμοκρασίες που εντοπίζει η θερμική κάμερα πάνω στα μεταλλικά σημεία μοτοσικλέτας, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και 280 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικό, φυσικά, είναι το γεγονός ότι, όπου βρίσκονται δέντρα, βλάστηση και σιντριβάνια, εντοπίζονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

Στο μεταξύ, μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση του δυνατού και συνεχόμενου καύσωνα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα καθιστούν αναγκαία την ενεργοποίηση μέτρων και δράσεων για την προστασία των πολιτών, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Από αύριο, Παρασκευή (12/7) και για όσο χρειαστεί, οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας θα είναι ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα εξής σημεία:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης
    τηλ. 210 8223946
  • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15
    τηλ. 210 9240403
  • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4
    τηλ. 210 3423716
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους
    τηλ. 210 5140877
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372
    τηλ. 210 2012334
  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου
    τηλ. 210 8815877
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος
    τηλ. 210 6459890

Η «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ.

Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καλούν στο 210 3638049 για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Νωρίτερα στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποίησε πως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7. Ειδικότερα:

Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

  • Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

  • Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

  • Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών. Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ