ΕΛΛΑΔΑ

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στις διακοπές

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα παιδιά - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στις διακοπές

Παιδί που παίζει στην παραλία

Pixabay

Είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για τα παιδιά - ενίοτε και για τους ενήλικες - ωστόσο είναι γεγονός πώς επιβάλλεται οι γονείς και οι κηδεμόνες, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν βρίσκονται με τα παιδιά το καλοκαίρι, καθώς οι κίνδυνοι - πολλαπλής φύσεως -  παραμονεύουν!

Κίνδυνοι, που συνδέονται είτε με υψηλές και απειλητικές θερμοκρασίες, είτε με τροχαία, είτε με τη θάλασσα και τις πισίνες, είτε με την επαφή των παιδιών στη φύση, η οποία συχνά μπορεί να κρύβει προβλήματα.

Το CNN GREECE, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένοι και τι να προσέξουν οι γονείς, όταν έχουν μικρά παιδιά, αλλά και εφήβους.

Εν αρχή ην το κλίμα…

Το μακρύ, ελληνικό και καυτό θέρος είναι ήδη εδώ, αλλά πώς μπορεί κάποιος να το απολαύσει με τόσο υψηλές και απειλητικές θερμοκρασίες;

Ο κ. Νταλούκας αναφέρεται στην ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τόσο από την θερμοπληξία, όσο και από την ηλίαση, δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις που συχνά ωστόσο τις μπερδεύουμε.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η θερμοπληξία πιο σοβαρή από την ηλίαση

Ηλίαση μπορεί να πάθει κάποιος, όταν παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την ήλιο.

Όμως η θερμοπληξία, είναι πιο σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί κάποιος πόσο μάλλον ένα παιδί, όταν βρεθεί σε θερμό περιβάλλον, σε πολύ ζεστά κλινοσκεπάσματα, ή στο αυτοκίνητο, να νοιώσει. Επίσης, οποιοσδήποτε – είτε μικρός είτε ενήλικας- μπορεί να πάθει θερμοπληξία, εάν ταξιδέψει με καύσωνα και εκτεθεί σε πολύ θερμά περιβάλλοντα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευάλωτοι για να πάθουν θερμοπληξία, είναι επίσης και ενήλικες με κάποια συνοδά και σοβαρά νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά κλπ.

Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Νταλούκας:

παραμένουμε σε σκιερό μέρος, πίνουμε άφθονα υγρά, ενώ μία χρήσιμη συμβουλή για τους γονείς, είναι να μην παίζουν τα μικρά παιδιά στην ύπαιθρο με 40 βαθμούς. Επίσης, μπορεί το υγρό στοιχείο να μας δροσίζει ειδικά με τον καύσωνα, ωστόσο ακόμη και τότε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι θα πρέπει να αναζητήσουμε μία πολύ καλή σκιά και όχι μία απλή ομπρέλα για τον ήλιο.

Ένα ψηλό κτίριο, ή ένα πεύκο το οποίο δημιουργεί βαριά σκιά, είναι ιδανικά σημεία, για να παραμείνουμε με τα παιδιά μας, στην παραλία και προστατευμένοι, όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο και πάντα με καπέλο, με γυαλιά ηλίου, με κατάλληλα ρούχα και με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι να αποφεύγουμε τις ώρες μεταξύ 11 και 3, καθώς αυτές οι ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες και εάν δεν προσέξουμε τα μικρά παιδιά μπορεί πολύ εύκολα να προσβληθούν από ηλιακό έγκαυμα.

Ο ήλιος είναι φίλος μας, χρειαζόμαστε να συνθέσουμε τη βιταμίνη D, αλλά πρέπει να τον αξιοποιούμε λελογισμένα και όχι με υπερβολή, ενώ γνωρίζουμε ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι αθροιστική και οι βλάβες στην παιδική ηλικία, μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα στο μέλλον.

Οι κίνδυνοι σε θάλασσα και πισίνες

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από θάλασσες και ακτές- 150 χλμ, ακτογραμμής για την ακρίβεια- κρατάμε το θλιβερό προνόμιο σχεδόν 340 πνιγμών κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι αν και ο πνιγμός αποτελεί για ένα παιδάκι σχετικά μικρό παράγοντα κινδύνου, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε τα παιδιά μας και να μην τα αφήνουμε χωρίς επιτήρηση, είτε σε θάλασσα, είτε σε πισίνα.

Μάλιστα όπως σημειώνει, στις ΗΠΑ υπάρχει ειδικός κανονισμός για τις πισίνες να περιβάλλονται από ειδική περίφραξη και πόρτα, η οποία δεν ανοίγει για τα μικρά παιδιά, ώστε να υπάρχει απόλυτη προσοχή. Για τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες πρέπει να γίνουμε ασπίδα και σκιά τους, δεν επιτρέπεται να χάνεται ούτε ένα παιδί, είναι άδικο αυτό, επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Εκτός όμως από τα μικρά παιδιά, συχνά και οι έφηβοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό, κυρίως, μετά από κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, καθώς και μετά από καταδύσεις στις οποίες δεν συνοδεύονται από άλλον άνθρωπο και αυτό είναι απαγορευτικό. Οι έφηβοι δυστυχώς υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και τα πράγματα γίνονται απρόβλεπτα.

Οφείλουμε να σεβόμαστε το υγρό στοιχείο και τη φωτιά και εκεί που η θάλασσα μπορεί να είναι ήρεμη, την ίδια ώρα, μπορεί να αγριέψει και να αλλάξει άρδην το τοπίο. αλλάζει το τοπίο, και δυστυχώς να θρηνήσουμε θύματα, προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Σε άλλο σημείο τονίζει την αναγκαιότητα όλοι οι νέοι άνθρωποι να μάθουμε πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ και φυσικά είναι σημαντικό σε θάλασσες και πισίνες, να υπάρχει εάν είναι εφικτό ναυαγοσώστης.

Η πληγή των τροχαίων ατυχημάτων

Αναφορικά με τα τροχαία, ο κ. Νταλούκας, επισημαίνει ότι αποτελούν μία ακόμη πληγή για κάθε εποχή και όχι μόνο για το καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην απουσία κράνους, όταν μιλάμε για τροχαία με μηχανές και ποδήλατα, αλλά και στην καταστρατήγηση βασικών αρχών ασφαλείας, όταν αναφερόμαστε στις γνωστές γουρούνες που αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά, αλλά και στα ηλεκτρονικά πατίνια, τα οποία τρέχουν ακόμη και πάνω από 20 χλμ. την ώρα.

Οι κίνδυνοι στην εξοχή

Τέλος, ο κ. Νταλούκας αναφέρεται και στην ανάγκη οι γονείς και οι κηδεμόνες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην εξοχή. Καθώς οι περισσότεροι ζούμε σε αστικές περιοχές, άρα σε προστατευμένο περιβάλλον, είναι λογικό τα παιδιά να χρειάζονται προσοχή, όταν θα βρεθούν στη φύση, όχι μόνο γιατί θα συναντήσουν έντομα, σφίγγες κλπ, αλλά συχνά στα χωριά, νησιά και μικρές περιοχές, ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού, από τρακτέρ, ή γεωργικά εργαλεία. Και εδώ επομένως καλή επίβλεψη και τεράστια προσοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ