ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται «καυτό» δεκαπενθήμερο ακραίας ζέστης - «Καμπανάκι» ειδικών για ηλικιωμένους και παιδιά

Με καπέλα προστατεύονται οι πολίτες από τον καυτό ήλιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν οι πολίτες το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι θα ακολουθήσει ένα κύμα ζέστης μακράς διαρκείας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.  

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες «δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές».

Την ίδια ώρα, μελτέμια και έντονη ξηρασία συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 35βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους να υπερβαίνει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι συνθήκες αυτές όμως, λειτουργούν, όπως τονίζει ο μετεωρολόγος επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό «και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον άνθρωπο και όχι μόνο».

«Αφήνουμε, λοιπόν, στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες».

«Θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες» καταλήγει.

Meteo: Θερμή επιβάρυνση για τον οργανισμό τις επόμενες ημέρες

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζει το Meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι περιοχές στις οποίες, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του συστήματος HEAT-ALARM, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης είναι στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι η επικράτηση ισχυρών βοριάδων πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Επιμένει το μελτέμι στο Αιγαίο

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει πως μέχρι το Σάββατο (13/7) «αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η σφήνα του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους».

Επιμένουν όμως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου».

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης