ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας Κρήτης

Ξηρό το έδαφος λόγω ανομβρίας

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας τέθηκε μετά την Λέρο και τη Σάμη και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη.

Ο Δήμος είχε υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας την Δευτέρα (8/7).

Ο δήμος πιέζεται λόγω των σημαντικά μειωμένων βροχοπτώσεων, με συνέπεια την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, είναι η δεύτερη χρονιά που συνολικά η Κρήτη είχε μειωμένες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα οι συνέπειες να συσσωρεύονται.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στο υδρευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς εντεινόμενες. Mε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης να βρίσκονται στο ζενίθ και τα φράγματα του Δήμου να μη μπορούν καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν μονόδρομος προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των υδάτων και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών, την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και επισκευή- συντήρηση των υφιστάμενων και τη δρομολόγηση των αναγκαίων, πρόσθετων έργων προστασίας του νερού» σημειώνεται στο σχετικό αίτημα.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στους δημότες «να ακολουθήσουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που οξύνεται μέρα με τη μέρα»..

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει έως τις 9 Αυγούστου 2024. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης περιόδου, θα γίνει άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης