ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» με διάσπαρτες εστίες στη φωτιά στη Μυτιλήνη - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

«Μάχη» με διάσπαρτες εστίες στη φωτιά στη Μυτιλήνη - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς (φωτογραφία αρχείου)

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο (6/7) σε πευκοδάσος στη Μυτιλήνη, για την οποία ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, ενώ ταυτόχρονα καίνε τα  πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Πρέβεζα και Όλυμπο, ενώ σε Βοιωτία τέθηκε υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μυτιλήνη, ανάμεσα στα χωριά Μανταμάδος και Κάπη, δυσχαιρένεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τουλάχιστον δύο εστίες μέσα στο πευκοδάσος, μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου.

Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες, με 2 πεζοπόρα τμήματα και 13 οχήματα, ενώ για την κατάσβεση έχουν «σηκωθεί», εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές πυροσβέστες.

Απειλούνται χοιροτροφικές μονάδες στην Πρέβεζα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Γέφυρα Καλογήρου του δήμου Ζηρού στην Πρέβεζα.

Στο σημείο Επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 5ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ κάηκε ένα παλιό εργοστάσιο ενώ απειλούνται και δύο χοιροτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Φιλιππιάδας να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Μάχη στον Όλυμπο

Παράλληλα, φωτιά σε δύσβατη περιοχή ξέσπασε στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στην Αγία Κόρη, στα 1600 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή Βροντού, πιθανότατα από κεραυνό.

Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια μέσα, λόγω του δύσβατου της περιοχής, ενώ υπάρχουν σε επιφυλακή και επίγεια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 2 Ε/Π.

Αντιμέτωπη με τις αναζωπυρώσεις στη Χίο

Σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Σιδηρούντας, όπου την περασμένη Δευτέρα προκλήθηκε πυρκαγιά, χρειάστηκε να προχωρήσει τις μεταμεσημβρινές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Εξαιτίας των ισχυρών βοριάδων υπήρξαν αναζωπυρώσεις ειδικά στην περιοχή της Ελίντας.

Παρά το απόκρημνο της περιοχής έφτασαν στο σημείο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου ενώ από την πρώτη στιγμή πραγματοποιεί ρίψεις ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Μέχρι αυτή την ώρα (15.30) δεν υπάρχει ανησυχία, όμως είναι και πάλι σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική που δεν σταμάτησε καμία ημέρα τις συνεχείς περιπολίες, ακριβώς για να αντιμετωπίσει άμεσα τις αναζωπυρώσεις, στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε Βοιωτία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ελλοπία Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 11:00 και έκαιγε ξερά χόρτα μέσα σε ελαιοπερίβολο, ενώ δεν απειλούσε κάποιον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 4ης ΕΜΟΔΕ, δέκα οχήματα και από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Πυρκαγιά και στη Μεσσηνία

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (6/7), σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αριοχώρι Μεσσηνίας. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, 9 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έκαψε ένα εγκατελειμμένο παράπηγμα Ρομά και 3-4 στρέμματα περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ