ΕΛΛΑΔΑ

«Πνίγηκε» ο Άγιος Στέφανος από τις καταιγίδες - Live η πορεία της κακοκαιρίας

Μεγάλες καταστροφές στον Άγιο Στέφανο από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία. ΙΝΤΙΜΕ

Στο επίκεντρο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων βρέθηκε ο Άγιος Στέφανος όπου δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο νερού όπως και ακόμα επτά περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το meteo.gr. Την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική δέχθηκε 86 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Πλημμύρες έχουν καταγραφεί, μεταξύ άλλων, στην Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο, ενώ πυρκαγιές από κεραυνούς ξέσπασαν νωρίτερα σε Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Σταμάτα, Άνοιξη και Μαραθώνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνολικά 62 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από κεραυνούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, 15.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε λιγότερο από πέντε ώρες, δηλαδή, κάθε δύο δευτερόλεπτα και ένας κεραυνός.

Συγκεκριμένα βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας σήμερα Πέμπτη 4/7, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (έως τις 18:30 περίπου) να καταγράφονται στη Χαλκιδική, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

O πίνακας του Μeteo με τα αθροιστικά ύψη βροχής.

Meteo

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του meteo.gr, όπου παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στη Στεφάνη Βοιωτίας (57 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Κασσάνδρεια στη Χαλκιδική (55 χιλιοστά) και ο Άγιος Στέφανος Αττικής (53 χιλιοστά).

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Αττική, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου μας, τα ισχυρότερα φαινόμενα καταγραφήκαν στα βόρεια τμήματα του νομού. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή του ύψους βροχής που έπεσε στην Αττική και σε μέρος των όμορων νομών.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε επιφυλακή εξακολουθεί να παραμένει ο κρατικός μηχανισμός καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε οχήματα από πλημμυρισμένους δρόμους στα Σπάτα

Πλημμυρισμένους δρόμους αντίκρισαν οι οδηγοί σε πολλά σημεία στα Σπάτα, ειδικά στην περιοχή του γηπέδου εγκλωβίστηκαν δύο οχήματα, ενώ η πυροσβεστική έκλεισε το δρόμο.

Επιπλέον, στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, στην περιοχή των Σπάτων έριξε και χαλάζι.

Ισχυρή καταιγίδα και χαλάζι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ισχυρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και στην περιοχή του αεροδρομίου.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο παρακείμενος δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο έχει γεμίσει με νερά της έντονης βροχόπτωσής.

Tσατραφύλλιας: Μετά τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να μην βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, αλλά σε μέρος που περιβάλλεται από κτήρια, για να μην κινδυνεύσουν από κάποιον κεραυνό. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί μετά τις 9 το βράδυ.

Η ανάρτηση

«Καλημέρα. Σήμερα μην βρεθείτε σε ανοικτούς χώρους. Προσπαθείστε να έχετε γύρω σας κτίρια αν είστε έξω ή μέσα στο αμάξι. Η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρία σας (μην βρέχει πάνω από το κεφάλι σας) και να σας χτυπήσει κεραυνός. Μετά τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς» έγραψε.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Χαλάζι σε Δροσιά και Διόνυσο

Χαλάζι έφερε η κακοκαιρία εξπρές σε Δροσιά και Διόνυσο στην Αττική την Πέμπτη (4/7), ενώ νωρίτερα από τους πολλούς κεραυνούς στα βόρεια προάστια εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν σε Άνοιξη, Μαραθώνα και Χαλάνδρι.

Χαλάζι έπεσε στον Άγιο Στέφανο, ενώ βροχή το μεσημέρι της Πέμπτης έπεφτε σε Βαρυμπόμπη, Εκάλη και Τατόι. Καταρρακτώδης βροχή έπεσε στα Σπάτα. Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης την Παλλήνη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Ραφήνα.

Τουλάχιστον τέσσερις φωτιές από κεραυνούς ξέσπασαν στη Μυτιλήνη.

Υπενθυμίζεται ότι προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη από το 112 στην Αττική.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττει και τη Λαμία.

Το μήνυμα προειδοποιούσε για τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7) έως και τις πρώτες βραδινές ώρες.

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Ακόμη καλούσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

ΠΗΓΗ: CNN GREECE

Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η εικόνα που δείχνει τα σημεία όπου έπεσανκεραυνοί στην Αττική.

Το μήνυμα του 112

«Επείγουσα ειδοποίηση.

Πολιτική προστασία 4-7-2024 12:05. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Η ΕΜΥ με νεότερο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναφέρει ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα, θα υπάρχει μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το απόγευμα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα πήραν Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, και Καβάλα από την Τετάρτη (3/7) που προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης