ΕΛΛΑΔΑ

H Σάμος οπλίζεται για την αντιμετώπιση του κινδύνου των τσουνάμι

H Σάμος οπλίζεται για την αντιμετώπιση του κινδύνου των τσουνάμι

Φωτογραφίες αυτοπτώ μαρτύρων από το τσουνάμι στο Βαθύ της Σάμου στις 30/10/2020

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου των τσουνάμι οπλίζεται η Σάμος με το γεγονός αυτό να επισφραγίζεται με την τελετή αναγνώρισης του νησιού ως Tsunami Ready η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο ανατολικής Σάμου (ΔΑΣ), σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «CoastWAVE» - εφαρμογή του διεθνούς προγράμματος Tsunami Ready της UNESCO στην πόλη της Σάμου. Στην εκδήλωση έγινε η απονομή του τίτλου αναγνώριση της πόλης ως Tsunami Ready από τον εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Tsunami Ready Δρ. Μαρίνο Χαραλαμπάκη στο Δήμαρχο κ. Παπαγεωργίου, καθώς και απονομή πιστοποιητικών αναγνώρισης προσφοράς στην εφαρμογή του προγράμματος σε συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Η πρωτοβουλία Tsunami Ready είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που προωθείται από́ την UNESCO και αποσκοπεί́ στην αναγνώριση κοινοτήτων που επενδύουν στον μετριασμό́, την προετοιμασία καθώς και στην αντιμετώπιση του κίνδυνου από́ τσουνάμι. Επίσης, προωθεί́ τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις εθνικές και τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και εκτάκτων αναγκών, καθώς και στην ενημέρωση και προετοιμασία του τοπικού πληθυσμού.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μέσω του έργου με κωδική ονομασία CoastWAVE με χρηματοδότηση από́ τη Γενική́ Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO), το οποίο συντονίζει η IOC/UNESCO. Εκτός της Ελλάδας έχουν επιλεγεί άλλες έξι παράκτιες πόλεις σε χώρες του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Μεσογείου και Συνδεδεμένων Θαλασσών. Οι πόλεις αυτές είναι η Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), η Chipiona (Ισπανία), η Λάρνακα (Κύπρος), το Marsaxlokk (Μάλτα), το El Jadida (Μαρόκο) και το Büyükçekmece (Τουρκία).

Η πόλη της Σάμου είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Tsunami Ready

Η εμπειρία από το πρόσφατο τσουνάμι τον Οκτώβριο του 2020 που έπληξε τη Σάμο και η θερμή ανταπόκριση του Δημάρχου και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΑΣ στην πρόσκληση για συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος, έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στην πόλη της Σάμου για τη συμμετοχή της Σάμου στο πρόγραμμα CoastWAVE. Η πόλη της Σάμου είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Tsunami Ready, συμβάλλοντας στον πρωτοποριακό στόχο της UNESCO για τη θωράκιση από τον κίνδυνο τσουνάμι του 100% των απειλούμενων παράκτιων κοινοτήτων παγκοσμίως, μέχρι το 2030. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς το μετριασμό των επιπτώσεων από μελλοντικά τσουνάμι, τόσο για την Σάμο, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Σάμος ευελπιστούμε να αποτελέσει το παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν και άλλες παράκτιες κοινότητες της χώρας μας στην εφαρμογή του προγράμματος.

Τα τσουνάμι αποτελούν έναν σπάνιο, αλλά́ υπαρκτό́ κίνδυνο και μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Η αναγνώριση ως Tsunami Ready δεν σημαίνει ότι μια παράκτια κοινότητα είναι ασφαλής από τον κίνδυνο των τσουνάμι, αλλά αποτελεί αναγνώριση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κοινότητα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του κινδύνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ