ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε στα 69 του χρόνια ο Αβραάμ Λεσπέρογλου - Ο «συνήθης ύποπτος» της δεκαετίας του '80

Πέθανε στα 69 του χρόνια ο Αβραάμ Λεσπέρογλου - Ο «συνήθης ύποπτος» της δεκαετίας του '80
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ/ΑΠΕ ΜΠΕ

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τετάρτης (03/07), ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου στο νοσοκομείο Γυθείου, μετά από έμφραγμα που υπέστη.

Την είδηση μετέφερε με ανάρτησή του ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, από το Νοσοκομείο Γυθείου ο Λεσπέρογλου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, όπου όμως δεν μπόρεσαν να του κάνουν στεφανιογραφία και αποφάσισαν να τον στείλουν στην Τρίπολη.

Στο δρόμο για το νοσοκομείο, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ποιος ήταν ο Μάκης Λεσπέρογλου

Ο Μάκης Λεσπέρογλου, γεννήθηκε το 1955 και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χούντας.

Με τη μεταπολίτευση περνάει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου, παράλληλα, αναπτύσσει και έντονη σχέση με Παλαιστίνιους αγωνιστές, η οποία με την πάροδο του χρόνου παίρνει τη μορφή πολιτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων.

Από το 1979 επιστρέφει στην Αθήνα και εργάζεται ενώ συνεχίζει να συμμετέχει δραστήρια στους κοινωνικούς αγώνες εκείνης της περιόδου.

Στις 24/10/1982 γίνεται απόπειρα διάρρηξης ενός εργαστηρίου οδοντοτεχνικής στα Εξάρχεια, κατά την οποία τραυματίζεται αστυνομικός. Συλλαμβάνονται δύο άτομα από το φιλικό περιβάλλον του Αβραάμ Λεσπέρογλου: ένας Παλαιστίνιος και ένας Έλληνας και ο ίδιος θα εμφανιστεί ως καταζητούμενος από τις Αρχές.

Ο Λεσπέρογλου, φοβούμενος μην εμπλέξει Παλαιστίνιους στην υπόθεση, καταφεύγει στη φυγοδικία.

Το 1985 ο Λεσπέρογλου μπαίνει στη λίστα με τους «συνήθεις υπόπτους», για σειρά υποθέσεων. Όπως την εκτέλεση του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου, την αιματηρή ληστεία σε σούπερ μάρκετ και την συμπλοκή στου Γκύζη με τον θάνατο τριών αστυνομικών και του αντιεξουσιαστή Χρήστου Τσουτσουβή, για την οποία κατηγορήθηκε επισήμως στις 22 Μαΐου.

lesperoglou

ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ / ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις 1/11/1985 ασκείται δίωξη στον Λεσπέρογλου και για τις τρεις υποθέσεις, οπότε και αποφασίσει να φύγει εξόριστος στο εξωτερικό.

Τον Δεκέμβρη του 1999 η κατάσταση της υγείας της μητέρας του, που ζούσε στην Αθήνα, επιδεινώνεται και ο Λεσπέρογλου επιχειρεί να έρθει στην Αθήνα για να είναι δίπλα της, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο. Συλλαμβάνεται αμέσως καθώς φθάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων χωρίς αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και οδηγείται στον Κορυδαλλό.

Επίσης, καταδικάζεται από το Στρατοδικείο του Ρουφ για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης άλλων 3,5 χρόνων χωρίς αναστολή.

Στις 25/10/2001 o Λεσπέρογλου καταδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών σε 17ετή κάθειρξη, για την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού στα Εξάρχεια, χωρίς να του αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό.

Τον Μάρτιο του 2001 πραγματοποιείται η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Με απόφαση του Εφετείου, στις 27/3/2001, ο Λεσπέρογλου κρίνεται αθώος.

lesperoglou

ΜΑΚΡΙΔΗΣ Π. / ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις 25/10/2001 αθωώνεται για τις υποθέσεις Θεοφανόπουλου, ληστείας στο σούπερ μάρκετ, Γκύζη και στις 6/11/2001 αφήνεται ελεύθερος, καθώς γίνεται δεκτή από το Στρατοδικείο η αίτηση αναστολή εκτέλεσης της ποινής 3,5 χρόνων που του είχε επιβληθεί για ανυποταξία, αφού είχε εκτελέσει τα 3/5 της ποινής του.

Στις 7/6/2001 κόλας, μόλις δύο μήνες μετά την αθώωση του στο Εφετείο, ο τέως εισαγγελέας Παν. Δημόπουλος, ασκεί αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη.

Ένα χρόνο αργότερα, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της αθώωσης του Λεσπέρογλου. Η αρχική απόφαση της 17ετούς κάθειρξης αναβιώνει και ο Λεσπέρογλου βρίσκεται πάλι προ των θυρών του Κορυδαλλού. Στις 2 Σεπτέμβρη απορρίπτεται και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης φυλάκισης του από το Εφετείο.

Τελικά, ο Λεσπέρογλου κρίθηκε αθώος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον Σεπτέμβριο του 2002.